2019. március 20. Klaudia
„Legyen ez a megszentelt hely sokak kirándulási célpontja” Miskolciak kopjafája a Nyergestetőn
minap.hu
|
2018. augusztus 10. 21:54
|
frissítve: 2018. augusztus 13. 16:53
A CÖF Klub Miskolc minden évben ellátogat Erdélybe. A látogatás elsődleges célja, hogy találkozzunk ott élő magyar barátainkkal, és új barátokat szerezzünk.Az ötnapos út első állomása Torockó volt, másnap Marosvásárhelyen megtekintettük a Bólyai könyvtárat (korábban: Teleki Téka), majd a ferenceseknél elköltött ebédünk közben aláírtuk a petíciót a terrorizmus vádjával bebörtönzött két kézdivásárhelyi fiatal, Beke István és Szőcs Zoltán szabadon bocsátása érdekében.

dscf0049.jpg

A látogatás egyik meghatározó eseménye volt a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen Orbán Viktor Miniszterelnök Úr előadása, amely a megszokottnál is nagyszerűbb volt, igazi intellektuális élmény.

Az előadás után közvetlenül Nyergestetőre mentünk, ahol beszenteltettük és megkoszorúztuk a székely honvédok tiszteletére állított kopjafánkat. Mint ismert, Erdély távoli határvidékén, a csíki és kászoni medencék között, a Nyerges-tető hágóban 1849-ben a szabadságharc elfojtására törő cári seregek tízezres seregével kétszáz székely nemzetőr állt szemben és védekezett több napon át. Ellenállásukat csak árulással tudták megtörni, és miután hátba támadták őket, mind egy szálig odavesztek. A nyeregben szép emlékmű áll tiszteletükre.

A kilencvenes évek végén egyre többen keresték fel a tömegsírt és fakereszteket állítottak. A terület közepén ezek ma is megtalálhatók, de egyre szaporodott, mára valóságos erdővé terebélyesedett a megemlékező kopjafák száma. Városunkból elsőként a Miskolci Vízművek állított fakeresztet, majd iskolai csoportok (Kós Károly Szakközépiskola, Jezsuita Gimnázium és mások), a Miskolci Önkormányzat és dr. Stumpf Imre állítottak emléket a hősök vérével megszentelt dombon.

img_20180728_141248226_hdr.jpg

Az idei évforduló alkalmából a Civil Összefogás Fórum Miskolci Klubja állított megemlékező kopjafát. Tavalyi ittjártunk alkalmával dr. Stumpf Imre tagtársunk vetette fel az ötletet és áldozatos munkával megszervezte a kivitelezést, amelyben nagy segítséget kapott a lázárfalvai Ábrahám Attilától. Avató ünnepségünkön csoportunk elnöke, dr. Lengyel Attila mondott megemlékezést. Ezt követően a csíkkarcfalvai plébános, Tamás atya beszentelte a kopjafát, majd közösen imádkoztunk a holtakért.  Archaikus hagyomány, hogy a holtakat megtisztelőket a temetőben kaláccsal és pálinkával kínálják. Most mi is a csíki testvéreink szeretetvendéglátásában részesültünk, és tárogató hangjai mellet búcsúztunk. Legyen ez a megszentelt hely sokak kirándulási célpontja.

dscf5241.jpg

Ellátogattunk Uzsonka-fürdőre, a református gyermektáborba is, ahol a Székely Társalgó Egyesület, erdélyi testvér közösségünk tagjaival találkoztunk.

Idei utunk is sikerrel tágította a CÖF Klub Miskolc baráti körét. Böjte Csaba kicsi „gyermekei” különös felelősséget róttak ránk, a szeretnivaló kicsiktől való elválás mindannyiunkat lelkünk mélyéig megérintett.

dr. Lengyel Attila

Székely András

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat