2021. október 21. Orsolya
Avalon Park: tökéletes egységben a természettel!
„Lélegző fából” épült gyöngyszem a miskolctapolcai erdőben
Kujan István
|
2015. május 28. 11:55
|
frissítve: 2015. május 29. 15:48
Nem véletlenül választotta a legősibb természetes építőanyagot, a fát és a különleges finn rönkház-technológiát épületeihez az Avalon Park. (x)

2015 legnagyobb komplex turisztikai magánberuházása Miskolctapolcán, az érintetlen természetes környezetben, a Bükk szívében valósul meg és a környezettudatos beruházásnál alapvető szempont volt, hogy a megépülő park teljes összhangban legyen a természettel.

Avalon Park

Alig három hét múlva a nagyközönség is birtokba veheti az Avalon Park első ütemében elkészülő szórakoztatóelemeket, így az Európában is egyedülálló erdei elektromos gokart pályát és az izgalmas és különleges egyedi játszóelemekkel felszerelt hatalmas kültéri Maya Játszóparkot, valamint a fák között kialakított műfüves futsalpályát.

A 100 százalékban környezettudatos beruházás szíve és lelke a finn honka, más néven „lélegző fa” technológia, ami a park minden épületegységében fellelhető. A parkban ezzel a technológiával épül a négycsillagos superior hotel, a 15 rönkház apartman, de a már az első ütemben elkészülő épületek, így a konferenciaközpont, az elektromos gokartpálya központi épülete, valamint a sörház és a futsalöltözők is ugyanolyan stílusban készülnek el.

avalon_miskolctapolca_ronkhaz1.jpg

Miben rejlik a különleges rönkház-technológia világhíre? A gerendaházakhoz kizárólag a különleges tulajdonságokkal rendelkező északi fenyőt használják, ami Finnországban az extrém időjárási körülmények között igen lassan növekszik, éppen ezért sűrű évgyűrűinek köszönhetően rendkívül ellenálló és rugalmas. Ezen tulajdonságai teszik lehetővé, hogy építőanyagként elsőrangú lehet, ráadásul hőszigetelő képessége is jobb a délebbi régiókban kitermelt fenyőfajtákénál.

Amint belép az ember egy gerendaházba, azonnal érezhető a módszer különleges biológiai hatása. A gerendák mikrocelláinak köszönhetően a lakótér klímája természetes alakul ki, ráadásul a tömör fa meleg kisugárzása kedvező hatást gyakorol a vendégek közérzetére. Ellentétben a többi építőanyaggal, a fa „lélegzik”. A gerendafalak automatikusan szabályozzák a belső tér páratartalmát is. A túl magas páratartalom esetén magukba zárják, felveszik a levegő magas páratartalmát, míg alacsony páratartalom esetén leadják azt. A fa elektrosztatikus tulajdonságai miatt nem töltődik fel statikus elektromossággal, így a por nem tud keringeni a levegőben.

avalon_miskolctapolca_ronkhaz.jpg

A honka házak ezen tulajdonságait különösen azok tudják értékelni, akik valamilyen allergiás panaszokkal küzdenek, vagy éppen allergiásak a poratkákra. A rönkházak masszív faszerkezete nemcsak meleg és kellemes atmoszférát teremt, de mind a szerkezet, mind a borító réteg anyagait elővigyázattal válogatják, hogy élettanilag és esztétikailag is nyugtató légkört biztosítsanak. Így ezekben az épületekben – akárcsak a tiszta levegőjű Avalon Parkban – könnyen fel lehet lélegezni.

Kenyától Kanadán át Azerbajdzsánig több mint 50 országban találhatók ezzel a finn módszerrel és alapanyaggal épült házak, azonban Európában a miskolctapolcai Avalon Park – a több mint 20 különböző egységből álló épületegyüttesével – a vállalat második legnagyobb honka rönkház komplexuma. Ez az építési technológia számos híresség – közöttük Forma 1-es pilóták, politikusok, sőt híres énekesek – körében is igen népszerű.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat