2024. április 13. Ida
Lelkipásztori üzenet: "Mit jelent nekem a Karácsony?"
minap.hu
|
2018. december 25. 13:02
|
frissítve: 2018. december 26. 12:28
Karácsony ünnepével kapcsolatban az első gondolat ami megfogalmazódik bennem, a találkozás, az erre való szorgos és figyelmes felkészülés, ami jelentheti az ajándékokról való gondoskodást, az ünnepi vacsora menüsorának precíz összeállítását, a rokonság fogadásának és látogatásának megtervezését.

kalna_zsolt_160324_vcs_4.jpg

Ilyenkor találkozunk azokkal az emberekkel, akik igazán fontosak nekünk, s azokkal is, akiket csak ilyenkor szoktunk felkeresni, mert ez az ünnep a szeretet ünnepe. Ezen a néhány napon kedvesebbek, megértőbbek, elfogadóbbak vagyunk, mint általában. A karácsonyfa díszítésekor, az ajándékok kiválasztása alatt, az ünnepi asztal mérnöki pontossággal történő megterítésénél mosolyog a lelkünk, s a szívünkbe béke költözik.

Nagyon kevés olyan ember van, aki ezen a szép ünnepen kihagyná azt a találkozást, ami ünneplésünk valódi oka. Karácsonykor mindenki találkozik Jézus Krisztussal, akiről valójában ez az ünnep szól, akinek a születését ünnepeljük, aki azért született meg, hogy körülbelül harminc év múlva önként vállalja értünk a kereszthalált, hogy elnyerhessük az örök életet. Ajándékká vált számunkra, odaajándékozta az emberiségnek önmagát. Találkozunk vele az éjféli misén, megcsodáljuk a szépen feldíszített jászolban a kisdedet, aki kiszolgáltatva fekszik szerény fekhelyén, s azt üzeni, hogy a Karácsony nem ér véget két nap múlva, az ünnepnek folytatódnia kell a karácsonyfák lebontása után is. Tovább kell vinnünk a betlehemi kisded üzenetét. Ajándékozzátok meg egymást önmagatokkal, váljatok ajándékká a másik ember számára, mert ettől többet nem adhattok a másiknak!

        fr. Kalna Zsolt

      minorita szerzetes

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat