2021. április 11. Leó, Szaniszló
Lombos fa fűrészüzemet avattak a volt halna területén
Parai Roland
|
2015. március 27. 12:30
|
frissítve: 2015. március 28. 06:02
Miskolc legújabb ipari parkja az egykori salakhányó helyén adott otthont annak az új innovatív fejlesztésnek, aminek eredményeként korszerű lombfafűrész telep került átadásra péntek délelőtt.

img007.jpg

fotó: Parai Roland

A magyar fafeldolgozó ipar komoly szerkezeti és technológiai problémákkal küzd. A fűrészkapacitás rendkívül alacsony szintre csökkent és elmarad technikai, műszaki színvonalában is attól a nívótól, amit ma a világpiac megkövetel.

img025.jpg

A minőségi, fűrészelésre alkalmas rönköket jórészt feldolgozás nélkül exportálják, így feldolgozásuk külföldön növeli a nemzeti jövedelmet és a munkahelyek számát. A fejlesztés eredményeképpen az exportálás helyett - a saját gazdasági előnyein túl - a projekt hozzájárul ahhoz, hogy a régió a nyersanyagát helyben dolgozza fel, munkahelyeket tartson meg és természetesen ez által a helyi gazdaság is fejlődjön.

img017.jpg

A projekt előkészítése 2013 elején kezdődött, a kutatással, illetve a fejlesztés műszaki előkészítésével. Év végére tisztázódtak a műszaki feltételek és kiválasztásra kerültek a beszállítók.

A finanszírozási kérdések tisztázása után 2014 április-június hónapra minden berendezés legyártásra került a beszállítóknál. Eközben a helyszínen felépült a beruházásnak helyet biztosító csarnok is.

img029.jpg

A megmunkáló gépek szállítása 2014 szeptemberétől novemberig szinte folyamatos volt.  A gép telepítések ezzel együtt októberben kezdődtek és december közepéig tartottak, majd indult a próbaüzem.

img020.jpg

Az üzemcsarnok épületét és a tárolóterületeket a legmodernebb igényeknek megfelelően tervezték és valósították meg. A technológia kivitelezését a WDT osztrák cég vezette, az alapgépeket pedig a szakterület legtekintélyesebb német gyártója, az EWD szállította, a szállítókat az Atlax Ventures Ltd fogta össze, mintegy fővállalkozóként.

img014.jpg

A technológia környezetbarátként jellemezhető, mely elsősorban abban mutatkozik, hogy a bekerülő anyag 100%-ban hasznosul, valamint minimalizált a fosszilis energiahordozók felhasználása.

img024.jpg

Az üzemi működés megindulását követően egy műszakban 5 fő irodai és vezető dolgozót, valamint 20 fő fizikai dolgozót alkalmaznak. A tervek szerint a felépült üzem 2015-ben 14.000 m3 fűrészrönköt vág fel, majd 2016 második felére, a kétműszakos munkarend kialakítása után, évi 40.000 m3 faanyag feldolgozása válik lehetővé.

img003.jpg

A kétműszakos munkavégzéskor már mintegy 50-60 fő lesz az alkalmazotti létszám. A technológiához tartozik az egyidejűleg 700 m3 fűrészáru szárítására alkalmas szárító-gőzölő üzemegység is.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat