2024. május 26. Fülöp, Evelin
„A magyar jog: nemzeti jog, amit védeni, őrizni kell!”
Kujan István
|
2019. január 25. 14:07
|
frissítve: 2019. január 28. 10:14
Idén száz éve annak, hogy Eperjesről Miskolcra költözött az evangélikus jogakadémia. A centenáriumon péntek délelőtt szakmai konferenciát rendeztek az egyetemen, ahol Trócsányi László igazságügyi miniszter előadásában kifejtette: a magyar jogászképzésnek úgy kell megfelelnie a 21. századi kihívásoknak, hogy nemzeti értékeit, hagyományait is megőrzi a nemzetközi környezetben.

A konferencia résztvevőit előbb Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja köszöntötte, majd a felsőoktatási intézmény rektora megnyitotta a konferenciát. Torma András felelevenítve az egyetemi és a jogtudományi kari tradíciókat, kiemelte: a több mint 10 ezer hallgatójukba igyekeznek beletáplálni a hagyományaik szeretetét, tiszteletét és ápolását. A megnyitó szavakat követően a Kar dékánja egy jurátusszablyát vehetett át a Magyar Közjegyzői Kamarától.

jogasz_konferencia_190125_ja_13.jpg

Trócsányi László igazságügyi miniszter a jogászképzés jelenéről és jövőjéről érdeklődésünkre elmondta, két nagy kérdés van: hogyan lehet megőrizni a honi jogászmúlt értékeit, úgy, hogy közben választ találunk a 21. század kihívásaira. Megjegyezte ugyanakkor: sem a számítógép, sem a mesterséges intelligencia nem veheti át belátható időn belül a jogászok munkáját, ám az együttműködésnek egyre szorosabbá kell válnia a jogászok és az informatikusok között.

jogasz_konferencia_190125_ja_23.jpg

Ugyanakkor – folytatta – beszélnünk kell a nemzeti és a nemzetközi jog összhangba hozataláról is. – A magyar jog: nemzeti jog, amit őrizni és védeni kell. Biztosítani szükséges a magyar és az európai, nemzetközi jog harmóniáját; meg kell találni az arányokat abban, hogyan tudjuk védeni értékeinket és tradícióinkat, miközben figyelünk a világ új jelenségeire is – fogalmazott az igazságügyi miniszter. A lehetséges válaszok talán legjobbja az identitások újbóli felfedezése – hangsúlyozta, hozzátéve: azt is meg kell tanítani az új jogászgenerációknak, hogy hol érdemes meghúzni a határt a nemzeti és uniós hatáskörök között.

jogasz_konferencia_190125_ja_29.jpg

Trócsányi László a Miskolci Egyetemmel kapcsolatban elmondta nekünk, hogy sok kollégája, barátja végzett itt, de a minisztériumuk mind a nyolc jogi karral szoros kapcsolatot tart fenn. – A Miskolci Egyetemnek komoly tradíciói vannak, a Kar pedig az Eperjesi Jogakadémia szellemi örököse. Miskolc nemcsak az ipar egyik fellegvára, hanem a régió szellemi központja is. A város egyetemének pedig komoly szerepe van a környék népességének megtartásában – hangoztatta.

Előadásában a miniszter kifejtette: A mai magyar jogászok fontos és megbecsült tagjai a társadalomnak, az irántuk megnyilvánuló közbizalom szilárd; szükség van a munkájukra. Hangsúlyozta azt is, hogy a jogi karok szabadságát meg kell hagyni, a minőségi képzési feltételek biztosítása és a szakmai sarokpontok meghatározása mellett.

jogasz_konferencia_190125_ja_36.jpg

Trócsányi László szólt arról is, hogy Magyarországon a nyolc jogi karon 6100 hallgató tanul, közülük minden második a fővárosban, ezért fontosnak nevezte a vidéki képzőhelyek kiemelt támogatását.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a bírói függetlenség és felelősség témakörében tartott előadásában úgy fogalmazott: „miközben ezeréves államiságunk vitathatatlan része a szabályozottság, manapság sokszor kérik számon hazánkon a jogállamiságot”. Rámutatott: a bírói függetlenség a döntés szabadságáról és nem a hivatásrendi, illetve morális szabályok figyelmen kívül hagyásáról szól. A függetlenség szabadságával ugyanakkor a bíráknak újra meg kell tanulniuk élni – mondta.

jogasz_konferencia_190125_ja_35.jpg

Kijelentette, négy évtizednyi diktatúra után „nehéz feltápászkodni és visszatalálni a történelmi értékekhez”; a rendszerváltással új időszámítás kezdődött, ám a bírói hivatás belső korszakváltása ma is tart. Handó Tünde hangsúlyozta: a jog tiszta alkalmazása mellett a bíráknak kötelességük értelmezni a jogszabályokat, vállalva ennek felelősségét.

A konferencián előadást tartott még Sárközy Tamás akadémikus, a Magyar Jogász Egylet elnöke, Répássy Róbert, ügyvéd, korábbi igazságügyi államtitkár, Sereg Péter pénzügyminisztériumi jogi szakreferens, evangélikus jogakadémiai szakértő, valamint Panyi Béla c. egyetemi docens, nyugalmazott megyei főügyész-helyettes is.

Péntek este centenáriumi tradicionális jogászbált is rendeznek az egyetemi díszaulában, a szervezők szándéka szerint a jogászi hivatás gyökereinek, a jogi munka értékeinek megerősítésére, de ezen túl az is cél, hogy példát mutassanak a jövendő jogászgenerációknak összefogásból, társadalmi felelősségvállalásból, az eszmék és a múlt eredményeinek megőrzéséből.

Az est fővédnöke Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Örökös tiszteletbeli fővédnöke pedig Boleratzky Lóránd, a Miskolci Evangélikus Jogakadémia nyilvános rendes egyetemi magántanára, a Miskolci Egyetem Díszpolgára. A díszvendégek között találjuk Varga Judit európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárt, Wopera Zsuzsa igazságügyi miniszteri biztost, valamint Szinay Attila agrárminisztériumi jogi ügyekért felelős helyettes államtitkárt.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat