2023. december 08. Mária
"Magyarország családbarát ország" - Tuzson Bence a MIKOM-ban
minap.hu
|
2016. június 09. 18:32
|
frissítve: 2016. június 10. 15:58
A Családok Otthonteremtési Kedvezményéről tartott előadást csütörtökön délután Miskolcon Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár. Ezt megelőzően a politikus a Miskolci Kommunikációs Kft.-ben járt, ahol stúdióbeszélgetésen vett részt.

tuzson_erkezes_160609_fkcs_4.jpg

Kovács Viktor ügyvezető igazgatóval a MIKOM-ban

Tuzson Bence nyilatkozatában kiemelte: Magyarország családbarát ország. 2010 óta a kormányzatnak szinte minden intézkedése arról szól, hogy támogassa a családokat. Ez a szándék érvényesül az adórendszer átalakításában, a rezsicsökkentésben, és ezért jött létre a családi otthonteremtési kedvezmény is. Mint az államtitkár fogalmazott, annak idején a szociálpolitikai kedvezmény elsősorban szociális oldalról fogta meg ezt a kérdést, a CSOK pedig családpolitikai oldalról közelít.

tuzson_bence4.jpg

Tuzson Bence: "Magyarország családbarát ország!"

– A CSOK célkitűzése, hogy minél több magyar család a lehető legolcsóbban otthonra találjon. Ez a rövid távú cél. Hosszú távon azonban a demográfiai szempontokat is figyelembe vettük, hiszen nem titok, hogy Magyarország népessége sajnos régóta csökken. Ezt a vészes népesség-fogyást szeretnénk megfordítani, mi azonban ezt nem a bevándorlás támogatásával kívánjuk elérni, hanem jó és hasznos családpolitikai intézkedésekkel. S persze az otthonteremtési kedvezményrendszer célkitűzései között nem utolsó sorban ott szerepel a gazdaságfejlesztés is – hangoztatta Tuzson Bence.

tuzson_bence2.jpg

"Az elmúlt húsz év legkomolyabb családpolitikai intézkedéséről van szó"

Az államtitkár szólt a CSOK részleteiről, a hozzá kapcsolódó rendeletről és az építőiparra gyakorolt hatásairól is. Mint mondta, jelentősen emelkedett a kiadott építési engedélyek száma, egy-egy építkezés azonban hosszú folyamat, így majd csak 2016 végén, 2017 elején lesz igazából látható az intézkedések lakáspiacra gyakorolt hatása. Jelenleg nyolc-tízezer lakást építenek Magyarországon. S ha tízezer új lakás épül, az jelentősen növeli a magyar gazdaság teljesítményét, 0,4 %-kal emeli meg a GDP-t, ami egy komoly szám. Tuzson Bence kihangsúlyozta, felpörgött a használt lakások piaca is, egyforma érdeklődés tapasztalható a használt és az új lakások iránt. - Talán nem túlzás azt mondanunk, hogy az elmúlt húsz év egyik legkomolyabb családpolitikai intézkedéséről van szó – emelte ki az államtitkár, megemlítve a szabályok egyszerűsödését, és a korlátozásokat is. Mint mondta, ez utóbbiak azért vannak, hogy kiküszöböljék az esetleges visszaéléseket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat