2024. május 20. Bernát, Felícia
Második lett a miskolci Szentpáli csapata az országos gasztronómiai emlékverseny döntőjében
minap.hu
|
2015. március 30. 09:43
|
frissítve: 2015. március 30. 20:06
Az ország legjobb vendéglátós tanulói mérették meg magukat hétvégén a III. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny döntőjében, Veszprémben. A versenyen kitűnően szerepelt a miskolci Szentpáli Szakközépiskola.

A régiós elődöntőkön az ország közel harminc oktatási intézményének mintegy kétszáz diákja versenyzett a döntőbe kerülésért, az Észak-magyarországi régiót Miskolcról a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola csapata képviselte. A döntőt március 26-27-én rendezte a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület.

A verseny csütörtök reggel a Séfkrajcár oktatási éttermében a pincérek alkalmi terítésével kezdődött, amihez az előre megadott tíz téma közül az „Anna-báli gálavacsora a balatonfüredi Grand Hotelben”-t sorsolták ki, s minden csapatnak ehhez kellett étel- és italsort összeállítania, a helyszínen lévő éttermi eszközökkel megterítenie, valamint számítógépen menükártyát szerkesztenie.

Közben a szakácsok és a cukrászok is megkezdték a munkát, nekik a csapatok számára előre ismert alapanyaglistából, öt óra alatt egy hatfogásos ételsort kellett elkészíteniük. A meleg előételnek minden csapat számára egyben készült süllőt kellett készítenie, amit a pincérek az ételsor kiszolgálásához meghívott vendégek előtt filéztek, majd tálaltak.

szentpali_gasztroverseny1.jpg

A pincérek megterített alkalmi asztalait, élőmunkáját a Schnitta egyesület által delegált zsűri – Török István, Barabás Zoltán, Meszes István, Meskál Tibor és Punk Ferenc, valamennyien Schnitta Sámuel díjas éttermi mesterek – értékelte.

A délután folyamán még eszközfelismerés (húsz darab éttermi eszköz), és ötven-ötven kérdésből álló szakmai totó kitöltése következett a felszolgálók, valamint a konyhai versenyzők részére. Már besötétedett, amikor a pincérek feladataikat megoldva befejezték az első napi versenyt, a szakácsok és cukrász csapattag azonban csak ekkor kezdte a hat személyes dísztál és -torta készítésének előkészületeit.

A második nap reggelén már a Hangvilla rendezvény központ aulájában tevékenykedtek a pincérek, hiszen itt kellett megteríteniük egy díszasztalt, amelynek témája szabadon választott volt. A terítékkel a versenynapon kilátogató közönséget a pincér szakma szép, elegáns oldalával ismertették meg a csapatok, ez a díszterítés nem volt a verseny része, külön díjazta a zsűri.

A szakácsok és cukrászok munkái is ekkor kerültek ki a csapatok bemutató asztalaira, ezeket a munkafolyamatokat Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) elnöke is a helyszínen követte, aki a verseny mindkét napján jelen volt a fiatalok között. A díszmunkákat a szakmai zsűrik értékelték, a szakemberek csapatonként mondták el véleményüket a készítményekről.

szentpali_gasztroverseny.jpg

A verseny második napján a közönség is aktív részese lehetett a látottaknak, a vendéglátással kapcsolatban lévő iskolák tanulói, a Veszprémből és környékéről érkezett érdeklődők, szakmabeliek a kiállított díszmunkákon kívül részesei lehettek a pincérek által bemutatott pezsgő töltési és italkeverési versenyrésznek.

Nagy sürgés-forgás volt a kiállított termékek körül, az érdeklődők kapkodták a fejüket a látványos munkákat szemlélve, a csapatok munkáit több mint ezren tekintették meg.

A dobogón végzett csapatok serleget, oklevelet és érmeket kaptak, emellett minden érmes a Baptista Szeretetszolgálat pénzjutalmát vihette haza, amelyet az eredményhirdetésen Szabó Csaba a szolgálat oktatási igazgatója adott át.

A III. Schnitta Sámuel Gasztronómiai Emlékverseny összetett végeredménye:
1. „SÉF” Vendéglátóipari-, Kereskedelmi-, Idegenforgalmi Szakképző Iskola, Veszprém
2. Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, Miskolc
3. Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi, Vendéglátó Szakképző Iskola

A miskolci csapat tagja volt Kőhalmi Zsófia, Bálint Márk, Nagy Csaba, Rehor Ferenc és Veres Tamás, akiket még két különdíjjal is jutalmazott a szakmai zsűri.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat