2019. június 19. Gyárfás
Megmutatják, hogyan lehet biztonságosan közlekedni
Kujan István
|
2018. szeptember 18. 15:41
|
frissítve: 2018. szeptember 19. 21:36
Fékút- és távolságbecslési feladatok, „részeg szemüveges” bemutató, megdöbbentő élmények a biztonsági öv szimulátorral – interaktív, számos programelemmel tarkított közlekedésbiztonsági rendezvénysorozatot indított a Magyar Autóklub. A kamionjuknál keddtől várják az érdeklődőket Miskolcon, a Szent István téren. A programokon való részvétel díjmentes.

Egész héten át bárki kipróbálhatja az ütközésszimulátort, de van biciklis akadálypálya és gokart ügyességi pálya is a Szent István téri parkolóban. Sőt, fékút- és távolságbecslési feladatokba is be lehet kapcsolódni.

biztonsagos_kozlekedes_180918ml_13.jpg

Élményközpontú és gyakorlatorientált – ezt kínálja a Magyar Autóklub által elindított országos közlekedésbiztonsági oktatási program, ami az itt megtapasztaltak alapján igyekszik a helyes és biztonságos közlekedés alapjait bemutatni. Játékos formában, de egy jól kidolgozott módszertanra épülő programkínálattál várják az érdeklődőket, elsősorban is a fiatalabb korosztály tagjait.

Kedden elsőként az MSzC Fazola Henrik Szakközépiskola diákjai vették birtokba a közlekedésbiztonsági eszközöket. Kalocsai Boglárka érdeklődésünkre elmondta, nagyon jó ötletnek tartja a programot, és kifejezetten örült annak, hogy a fiatalok iskolatársaikkal jöhetnek el a kamionhoz és próbálhatják ki ügyességüket, reflexeiket.

biztonsagos_kozlekedes_180918ml_14.jpg

A program célja, hogy az életkori sajátosságokból fakadóan a legvédtelenebb és a legkiszolgáltatottabb gyalogosan, kerékpárral közlekedő gyermekek, szüleik és a 65 éven felüli közlekedők figyelmét felhívják a közlekedés szabályaira, veszélyeire, ezzel erősítve a kulturált és biztonságos közlekedést.

A valós életben is gyakran előforduló veszélyhelyzetek bemutatásával, valamint az azok elkerüléséhez szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek átadásával igyekeznek a biztonságos közlekedéshez szükséges tudatformálást elvégezni.

biztonsagos_kozlekedes_180918ml_18.jpg

A rendőrségi statisztikák szerint gyalogátkelőhelyen eddig 21 gyalogost ütöttek el idén Borsodban. A halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma szerencsére csaknem 20 százalékkal csökkent. Andrik Szilárd, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának osztályvezető-helyettese ismertette, a súlyos sérüléssel járó balesetek száma ellenben emelkedett. És sajnos továbbra is magas az ittasan okozott balesetek aránya. Sok baleset történik még a gyorshajtás, az elsőbbség meg nem adása, illetve a kanyarodási szabályok be nem tartása miatt – sorolta.

biztonsagos_kozlekedes_180918ml_16.jpg

A Magyar Autóklub 13 éve szervez közlekedésbiztonsági programokat. Elsősorban az átélt tapasztalatokon keresztül, játékosan tanítják a gyerekeket a biztonságos közlekedésre. Varga József alelnök kiemelte, az oktatást érdemes már a 18 éves kor alatti diákoknál elkezdeni.

Miskolc fenntartható közlekedésével az Európai Mobililtási héthez évek óta csatlakozik. Számos fejlesztés valósul meg a városban, amelyek a gyors és biztonságos közlekedést támogatják. Kiss János alpolgármester felelevenítette: 2017-ben mintegy 1 milliárd forintból fejlesztették a városi utakat, idén 320 millió forintból újult meg a teljes József Attila utca, és jelenleg is építik az utakat a Vasgyár környékén.

Az Autóklub rendezvénykamionjának eszközeit péntekig lehet kipróbálni a Városház téri parkolóban. A programokon való részvétel díjmentes.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat