2019. december 14. Szilárda
Megnyitották a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált (Képgalériával!)
Kujan István
|
2018. szeptember 14. 19:43
|
frissítve: 2018. szeptember 16. 14:11
Miskolcon mától tíz napon át ismét minden a filmekről szól: péntek délután hivatalosan is megnyitották a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A teltházas ünnepségen Az Európai Mozi Nagykövete díjat Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező vehette át. Kriza Ákos polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: a jubiláló filmfesztivál találkozási pont lett, ahová a világ minden tájáról, több mint 40 országból érkeznek filmek, filmesek, a mozgókép szerelmesei.

Vörös szőnyeg fogadta Krzysztof Zanussit a Művészetek Háza bejáratánál. A lengyel filmrendező érkezésére már szépen megtelt a kulturális intézmény nagyterme filmes szakemberekkel, rendezőkkel, a mozgókép szerelmeseivel.

A fesztivál igazgatója rövid köszöntőjében reményét fejezte ki, hogy az idei programban is olyan színes választékot tudnak kínálni, ami színvonalában, minőségében elnyeri majd a közönség tetszését. Bíró Tibor rámutatott, idén nagy hangsúlyt kapnak a magyar filmek, nálunk mutatják be például hazánkban először az Oscar-díjas Nemes Jeles László új filmjét, a Napszálltát – mint ismert, nemrégiben ennek az alkotásnak ítélte a legjobb film díját a nemzetközi filmkritikusok szövetsége, a FIPRESCI zsűrije a Velencei filmfesztiválon.

cinefest_megnyito_180914ml_26.jpg

Csöbör Katalin kiemelte, a régió egyik legrangosabb nemzetközi filmfesztiváljává nőtte ki magát a CineFest. Az országgyűlési képviselő örömének adott hangot, hogy ilyen rangos eseményeken is újra és újra átélhetjük a filmek varázslatos világát. Arra kérte egyúttal a CineFest miatt Miskolcra érkezett látogatókat, hogy ismerjék meg a várost, fedezzék fel szépségeit, nevezetességeit – és természetesen élvezzék a filmeket és a kísérő programokat.

cinefest_megnyito_180914ml_27.jpg

Kriza Ákos felidézte a tavalyi fesztiválmegnyitót: akkor Jiří Menzel vehette át a fesztivál Életműdíját. A cseh filmrendező, színházi rendező, színész fellépett a színpadra, széttárta a karját, és csak annyit mondott: „én csak egy moziba jöttem”.

cinefest_megnyito_180914ml_29.jpg

– Mi is „csak” egy moziba jöttünk 15 évvel ezelőtt, de az első CineFest után ez a mozi megváltozott, és teljesen mást mond nekünk minden évben, és teljesen különbözik a többi filmszínháztól – fogalmazott a polgármester.

cinefest_megnyito_180914ml_19.jpg

Kiemelte: a CineFest egy találkozási pont lett, ahová a világ minden tájáról, több mint 40 országból érkeznek filmek, filmesek, a mozgókép szerelmesei; ezért a fesztiválért jönnek el Magyarországra, ezért jönnek el Miskolcra. Hozzátette: nálunk nem sétálnak celebek a vörös szőnyegen, ellenben találkozhattunk az évek során például Juliette Binoche-sal, Jiří Menzellel, vagy idén Krzysztof Zanussival.

– Most már elmondhatjuk, hogy ennek a fesztiválnak van egy törzsközönsége, ami folyamatosan bővül. Mert itt talán a világ legizgalmasabb filmjeit láthatjuk a fesztivál ideje alatt – húzta alá a városvezető.

cinefest_megnyito_180914ml_31.jpg

Kriza Ákos hangsúlyozta azt is, hogy a programok gazdagodásával egyre nőtt a fesztivál, a CineFest alatt 20-25 ezer embernek biztosítanak minőségi szórakozást és programokat. – Kezdtük kinőni a vetítőtermeket, újabb és újabb helyszíneket kellett megnyitni. Megértettük a várakozást, láttuk az igényeket, ezért újítottunk fel és nyitottunk meg egy újabb helyszínt a fesztivál számára. Önök lehetnek az elsők, akik ezen új helyszín új székeit kipróbálhatják – mondta el.

cinefest_megnyito_180914ml_35.jpg

A filmfesztivál „Az Európai Mozi Nagykövete” elnevezésű díját Krzysztof Zanussi lengyel filmrendező vehette át a fesztiváligazgatótól és a polgármestertől. A 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál játékfilmes nagyzsűrijének elnöke hosszú és páratlanul sikeres pályafutása során elnyerte többek között a Velencei Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt, a Zsűri díját Cannes-ban, jelölték Golden Globe-díjra és megkapta a Locarnói Filmfesztivál fődíját, az Arany Leopárdot is.

Krzysztof Zanussi elmondta, a ’60-as években járt először hazánkban, és találkozott az akkori nagy magyar rendezőkkel, ismerte, barátjának tekintette őket. Sajnálatának adott hangot, hogy többségük ma már nem él. Megköszönte a meghívást és a díjat, kifejezte háláját a fesztivál vezetői felé. Elmondta, hogy a zsűri elnökeként is nagy várakozásokkal tekint a CineFest-re, és biztos abban, hogy ez egy nagyon jó filmfesztivál, hiszen tizenötödik éve rendezik meg, ami azt is jelenti, hogy nagy az érdeklődés iránta. A rendező végül elárulta, hogy most készül egy filmje magyar koprodukcióban, és örül, hogy annyi év után újra magyar filmesekkel dolgozhat együtt.

cinefest_megnyito_180914ml_38.jpg

A Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában tizenkilenc alkotás szerepel és ott lesz először látható Magyarországon Nemes Jeles László második nagyjátékfilmje, a Napszállta.

A CineFest idén is erős válogatást ad a legjobb tengerentúli független produkciókból.

cinefest_megnyito_180914ml_41.jpg

A magyar filmek idei mezőnyében versenyez a CineFesten Szilágyi Zsófia Egy nap című drámája is, amelynek világpremierje Cannes-ban, az elsőfilmeket versenyeztető Kritikusok Hetében volt és a fesztiválról a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díjával tért haza.

A Jameson CineFest CineClassics-programjában három filmből álló válogatás szerepel a pályafutását amatőr filmesként kezdett Tímár Péter rendező alkotásaiból is.

cinefest_megnyito_180914ml_42.jpg

A szervezők azt már korábban közölték, hogy Hildebrand István operatőr kapja a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját.

A részletes programról a www.cinefest.hu oldalon tájékozódhatnak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat