2019. december 14. Szilárda
Mindenki jól jár, ha így dolgozik egy nyugdíjas
hirado.hu
|
2018. augusztus 17. 16:41
|
frissítve: 2018. augusztus 19. 11:00
A nyugdíjas-szövetkezetek hozzásegítik a nyugdíjasokat, hogy visszatérjenek a munka világába. Egyre többen döntenek úgy, hogy tovább dolgoznak.

Az álláskereső nyugdíjasok akkor járnak a legjobban, ha nyugdíjas szövetkezeteken keresztül vállalnak munkát. Ebben az esetben a fizetést nem terhelik járulékok, csupán a 15 százalék személyi jövedelemadót kell megfizetni. Ráadásul bármennyit keresnek, a nyugdíjukat nem veszítik el.

Iván Adrienne ötven évig egy építész cégnél dolgozott, most pedig egy ügyvédi irodában, kellemes környezetben tölti a hétköznapokat. „Megbecsülik a munkámat” – mondta az Életkor című műsor készítőinek. „Azért is jó, mert biztonságos. Sok helyen hallja az ember, főleg kisebb cégeknél, hogy nem mindig kapják meg a dolgozók a fizetésüket, és nem rendszeresen” – tette hozzá a nyugdíjas munkavállaló.

Szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetén nincs közteher, csak a szövetkezeti szolgáltatási díjat kell kifizetni a béren felül, a munkáltató is jól jár.

„A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek megbízási szerződésben állnak a munkáltatókkal, az adott feladat ellátásához szükséges elvárásokat összegyűjtik, illetve a munkavállalókat felkutatják” – mondta Szabó Balázs, a Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet operatív vezetője.

Vagyis a nyugdíjasnak nem kell kilincselnie vagy több helyre elmennie, hogy munkát találjon, ha dolgozni szeretne. Még válogathat is a munkák között, így a számára legideálisabbat választhatja ki a nyugdíjas szövetkezetek segítségével.

„Rengeteg nyugdíjas szeretne dolgozni, és szerencsére egyre többen tudnak elhelyezkedni abban vagy az ahhoz hasonló munkakörben, amit nyugdíjazásuk előtt végeztek” – tette hozzá Szabó Balázs.

nyugdijas_szovetkezet_munkavallalo_ill.jpg

Az idősebb korosztálynak a megszerzett tudás biztonságot ad, ezért új szakma elsajátításába már nem szívesen kezd bele. Más dolgok kerülnek előtérbe. Keresztfalvi Kornélné több mint 11 éve nyugdíjas, de egy percig sem ült otthon tétlenül. Mindig keresett valami munkát magának.

Nem minden a pénz, de az egészséget jobban meg lehet őrizni, ha az ember emberek között van, kicsit dolgozik, mozog. Kevesebbet jár orvoshoz, a munkahelyén jön-megy, dolgozik – mondta.

A nyugdíjasok körében a legnépszerűbbek a különféle részmunkaidős, illetve a rugalmas foglalkoztatási lehetőségek, például az unokák körüli teendők miatt – részletezte Szabó Balázs.

Sokan könnyű fizikai munkát keresnek, és találnak is. Annak viszont, aki otthon végezhető tevékenységet vállalna, nincs könnyű dolga, viszont ha a nyugdíjas szellemi munkát keres, egyre növekvő kínálatból választhat.

A foglalkoztatók szerint a nyugdíjasok megbízható munkavállalók, a rájuk bízott feladatokat lelkiismeretesen elvégzik, így ha kellően megbecsülik őket, nem okoznak csalódást. Az idős emberek tapasztalataira minden munkahelyen szükség van.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat