2019. május 23. Dezső
Miskolci Barátság Maraton - ismét elindul az utcai futófesztivál
minap.hu
|
2018. október 11. 12:16
|
frissítve: 2018. október 13. 10:12
Idén október 21-én, vasárnap rendezik meg a Miskolci Barátság Maraton – 2018 elnevezésű nemzetközi utcai futófesztivált. A rendezvény részleteiről sajtótájékoztatót tartottak csütörtökön délelőtt.

A rendező Miskolc Egészséges Ifjúságáért Alapítvány és a társrendező Marathon Club SE által sorrendben17. alkalommal életre hívott erőpróba hazai és külföldi résztvevői egy 5,25 km-es körpályán búcsúztatják az idei futószezont. A szervezők az amatőr és profi sportemberek, családok, iskolai csoportok, baráti társaságok számára is megmérettetési lehetőséget kínálnak.

Katona Ferenc önkormányzati képviselő, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke a tájékoztatón elmondta, ez már a hatodik alkalom, hogy a belvárosban rendezik meg a futóversenyt. – A Miskolci Egyetemről indult a kezdeményezés még 2002-ben, mostanra viszont már kinőttük magunkat. A város és a sportszakma referensei lehetővé tették, hogy a belvárosban rendezhetjük meg a maratont – hangoztatta Katona Ferenc.

maratoni_sajtotajekoztato_20181011_vcs_2.jpg

(balról) Szekeres Áron, Katona Ferenc és Szűcs István. Fotó: Végh Csaba

Mint mondta, reneszánszát éli a tömegeket megmozgató teljesítménytúrázás, és egyre több embert mozgatnak meg az ilyen jellegű események. – Örömünkre szolgál, hogy a városban működő cégek is mellénk állnak, sőt, a legtöbb cég dolgozói a versenyen is elindulnak majd! – tette hozzá a szervezőbizottság elnöke.

Idén már hivatalosan is Joyson Safety Systems (egykori Takata) lett a névadó főtámogatója a félmaratoni versenyszámnak. Ez a futam része az idén indított új sorozatnak, mely október elejétől a névadó főtámogató jóvoltából az MC JOYSON Félmaraton Tour nevet viseli.

A cég HR-igazgatója, Szekeres Áron a sajtótájékoztatón kiemelte: támogatják az egészséges életmódot és a családi kikapcsolódást célzó miskolci programokat. – Nem csupán névadó támogatók vagyunk, rengeteg dolgozónk el is indul a versenyen – húzta alá az igazgató.

Szűcs István főszervező, ötletgazda a maraton „technikai” részleteiről tájékoztatott. A Miskolc Városi Szabadidőközpont (Generali Aréna) előtti téren kijelölt versenyközpontból október 21-én, vasárnap négy egyéni

  • NOMÁD-maraton (42,2 km, Homonnai László-emlékszám
  • JOYSON-félmaraton (21,1 km)
  • NOMÁD-kismaraton (10,5 km)
  • minimaraton (5,25 km, dr. Márkus Gábor-emlékszám)

és egy félmaratoni váltó (4x 5,27 km) szám résztvevői kezdhetik meg az aszfaltkoptatást. – Az óvodásoknak és kisiskolásoknak 600 méteres, illetve 1,8 km-es Decathlon-futamokkal készülünk – hangoztatta a főszervező.

– Az előnevezések már zajlanak, eddig 700 fő regisztrált, ami meghaladja a tavalyit. Vasárnap, azaz október 14-én éjfélig lehet előnevezni a versenyre, de a helyszínen is lehetőség lesz még a regisztrációra – emelte ki Szűcs István.

16_baratsag_maraton_miskolcon-20171015_bl_057_web.jpg

Beregi László fotója a tavalyi maratonról.

Mint elhangzott, a korábbi években több országból is érkeztek városunkba a maratonra: Algéria, az Amerikai Egyesült Államok, Brazília, Irán, Marokkó, Kazahsztán, és Szlovákia után idén újabb két nemzetet, Dél-Afrikát és Franciaországot is feljegyezhetik a résztvevő nemzetek közé a szervezők, akik a szlovák sportbarátaikat is fogadják majd.

A szervezők kiemelték, a Németh Csaba ultrafutó segítségével meghatározott versenyútvonalat úgy alakították ki, hogy városunk szépségét is tükrözze a maratoni futók számára. Németh Csaba egy maratoni távot is lefut majd, s az indulók között lesz Kiss János is, Miskolc alpolgármestere, valamint az önkormányzat számos dolgozója. A megyei rendőr-főkapitányság 40 fős kontingenssel érkezik a maratonra.

A verseny ideje alatt az érintett szakaszokon forgalomkorlátozás és változás lehet érvényben, a szervezők a lakosok türelmét kérik. A verseny útvonala: Görgey u. – Corvin u. – Utitz B. u. – Kálvin J. u.– Petőfi u. –Dayka G. u. – Hunyadi u. – Széchenyi u. – Déryné u. – Hősök tere – Horváth L. u. – Szentpáli u. – Corvin u. – Dankó P. u. – Király u. – Budai J. u. – Görgey u.

A versennyel kapcsolatos további részletek a maratonclubmiskolc.hu weboldalon olvashatók.

A verseny védnökei: Kiss János, Miskolc alpolgármestere, Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere, Koncz Ferenc országgyűlési képviselő, Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos, a Miskolci Sportcentrum Kft. ügyvezetője, Vereckei Csaba dandártábornok, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, Bogyay Ferenc ezredes, a Miskolc Városi Rendőr-kapitányság vezetője, Singlár Zsolt, az MVK Zrt. vezérigazgatója, Schweickhardt Gyula, a Városgazda Kft. ügyvezetője, Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont igazgatója, Illys Miklós, a Miskolc Városi Sportiskola ügyvezetője, Deák Bárdos Mihály, az MVSI szakmai vezetője.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat