2022. december 02. Melinda, Vivien
Miskolci búcsúk Nagyboldogasszony ünnepén (Képgalériákkal)
MTI/minap.hu
|
2018. augusztus 15. 20:11
|
frissítve: 2018. augusztus 18. 20:36
Augusztus 15. Nagyboldogasszony vagy Mária mennybevétele; és Magyarország védőszentjének napja. Nagyboldogasszony ünnepén a görögkatolikus székesegyházban és a minorita templomban is búcsút rendeztek.

Ünnepi búcsúmenettel érkeztek az egyházi méltóságok a Búza téri görög katolikus székesegyházba. A hívek a katolikus egyház egyik legnagyobb Mária-ünnepére gyűltek össze.

Szócska Ábel, Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke tartotta a jeles alkalmon a szent liturgiát. Kiemelte, „mindannyiunknak meg kell találni a mindennapokban, hogy hogyan tudjuk az evangéliumot a mai kor kihívásainak megfelelően megélni.”

gorog_kat_bucsu_180815_ja_38.jpg

A búcsún diakónust avattak, György testvér kapta meg új megbízását. A diakónus az egyházi rend szentségének első fokozata. György Miskolcon lát majd el szolgálatot. Szócska Ábel, megyéspüspök kérte a testvéreket, hogy fogadják őt szeretettel, segítsék az ő és kedves családjának munkáját és életét.

Búcsút tartottak a minorita templomban is az ünnep alkalmából.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus Krisztus „röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe” édesanyja, Mária holttestét.

Jeruzsálemben az 5. században már megemlékeztek az ünnepről, amelyet Dormitio sanctae Mariaenek, azaz „a Szentséges Szűz elszenderülésének” neveztek. A 6. században egész Keleten elterjedt az ünnep. Róma a 7. században vette át, és a 8. századtól kezdve Assumptio beatae Mariaenek, azaz a Boldogságos Szűz mennybevételének nevezték.

minor_bucsu_18_08_15_ja_23.jpg

XII. Piusz pápa 1950. november 1-jén hirdette ki hittételként, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe” – írták.

Hozzátették: az ünnepet Szent István király olyan fontosnak tartotta, hogy ezen a napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezi a magyar katolikus egyház Szűz Máriát Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariaenek. Szent István 1038-ban éppen Nagyboldogasszony napján hunyt el.

minor_bucsu_18_08_15_ja_11.jpg

Nagyboldogasszony napja kötelező ünnep, vagyis a katolikus hívőknek ezen a napon kötelező szentmisén részt venniük.

A hívek teljesen megtöltötték isten házát Nagyboldogasszony ünnepén Miskolcon. Mária mennybe menetelének ünnepét augusztus 15-én ünnepli a katolikus világ. Ez a nap Magyarország védőszentjének a napja is egyben.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat