2024. március 05. Adorján, Adrián
Miskolci középiskolások mérték össze a tudásukat - I. világháborús történelmi verseny a városháza dísztermében
minap.hu
|
2019. február 15. 13:59
|
frissítve: 2019. február 19. 12:58
Kilenc csapat, összesen harminchat miskolci középiskolás diák érkezett pénteken délelőtt a miskolci városháza dísztermébe, hogy számot adjon helytörténeti tudásáról a Célpont Közösségi Tér által szervezett, történelmi vetélkedőn. A téma az I. világháború volt.

tortenelmi_vetelkedo_pr_20190215_4.jpg

Fotó: Parai Roland

A megnyitó ünnepségen elhangzott, meghosszabbították a tavalyi centenáriumi emlékévet, így a megemlékezés-sorozat idén folytatódhat. – Az I. világháború a békeszerződés aláírásával ért véget, ez pedig nem 1918-ban volt – hangsúlyozta beszédében Pollmann Ferenc, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum hadtörténésze. – Az I. világháború és annak lezárása a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménysorozata volt, hatása máig tart - mondta el a zsűri elnöke, aki szerint az évfordulós  megemlékezések során, számos olyan új információ, történelmi adat is előkerülhet, amelyek korábban elsikkadtak.

tortenelmi_vetelkedo_pr_20190215_2.jpg

A helytörténet megismertetése a célja Célpont Közösségi Tér nevű civil szervezetnek is, amely mintegy húsz éve működik, és ma már napi szintem szervez programokat, szinte minden korosztály számára. A városházán rendezett versenyre elhozták a Herman Ottó Múzeum időszaki vándorkiállítását is, amely a miskolci illetékességű 10-es honvéd ezredről mutat be összefoglalót.

Csorba Rita irodavezetőtől megtudtuk, a történelmi versenyt már negyedik alkalommal rendezik meg. – Leginkább a diákok helytörténeti tudására vagyunk kíváncsiak,  első két feladatot például a várost járva kellett teljesíteniük. Általában kilenc négyfős csapat jelentkezik a versenyre, idén is így voilt - tette hozzá.

tortenelmi_vetelkedo_pr_20190215_1.jpg

A zsűri tagja volt Majorszki András, a Gulágkutatók Nemzetközi Társaságának elnöke is. – Fontos, hogy a diákok részletesen megismerjék az I. világháború eseményeit, hiszen enélkül nem igazán érthetők meg a II. világháború ok-okozati összefüggései sem. Külön örömmel tölt el, hogy a vetélkedőn ilyen sokféle iskola képviselteti magát – nyilatkozta. A miskolci gimnáziumok közül képviseltette magát a rendezvényen a Fráter, a Balázs Győző, a Fényi Gyula és a Herman Ottó Gimnázium, a szakközepek közül pedig jelen voltak a Baross, a Kandó és a Bláthy diákjai is.

tortenelmi_vetelkedo_pr_20190215_11.jpg

A diákoknak első körben egy feladatlapot kellett megoldaniuk, majd bemutatták a magukkal hozott prezentációt. Végül villámkérdésekre kellett válaszolniuk a kiállítás anyagával, és egy levetített filmmel kapcsolatban. A legjobb csapat nyolcvanezer forintos utalványt nyert, a versenyen a legjobb csapatokat felkészítő tanárok is pénzjutalmat kaptak.

A verseny eredménye:

I. helyezett: Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziuma

II. helyezett: Miskolci SZC Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnáziuma

III. helyezett: Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat