A Miskolci Gasztro Klaszter ötlete Dudás Szabolcsnak, a Pizza, Kávé, Világbéke társtulajdonosának a fejéből pattant ki. Amikor megérkeztek Miskolcra éttermükkel, azzal keresték meg a többi tulajdonost, étteremvezetőt, hogyan lehetne tovább erősíteni a minőségi vendéglátást a borsodi megyeszékhelyen.
– Persze nem alakult volna így a kezdeményezés, ha nem találunk nyitott fülekre. Miskolc gasztronómiájának jeles képviselői már a kezdetektől nagyon lelkesen álltak az ötlethez – emelte ki Dudás Szabolcs, majd megjegyezte: a klaszter nem zárt csoport, ez egy nyitott közösség, mindenkit szeretettel várnak, aki elkötelezett a minőségi gasztronómia iránt, és tenni szeretne Miskolcért.
Nos, a Miskolci Gasztro Klaszter kezdeményezésére vasárnap egy újabb – remélhetőleg hagyománnyá váló – gasztroprogrammal bővül a kínálat: az I. Miskolci Piknik a Népkertben című rendezvényre 11 és 18 óra között várják az érdeklődőket. Rengeteg finomsággal készülnek az éttermek, mindjárt soroljuk is ezeket! A Pizza, Kávé, Világbéke az „utazó kemencéjével” érkezik, egy klasszikus nápolyi stílusú margaritával készülnek, mozzarellával, bazsalikommal.
Bárczi Tamás A Leves képviseletében elmondta, két levessel készülnek: mivel vasárnapi rendezvényről van szó, csakis a húsleves jöhetett szóba – ők azonban vietnámi pho-t fognak kínálni, ami egy nagyon tartalmas, sűrű leves, kacsahússal. A várható jó időre tekintettel azért elhoznak egy hideg katalán gazpachot is.
A Drót Bisztró barbecue-s csirkemellet tölt majd tortillába. Mint ismert, a pikniknek helyt adó helyszínt, a Népkerti Vigadót Barkóczi István vállalkozó újította fel, hozzá tartozik a Barkland Pincészet, az ő boraikat is megkóstolhatják majd a piknikezők. A zenéről Gáliklevi gondoskodik majd.
Vass Gábor a Tókert étterem részéről elmondta, zenekaruk a magyar klasszikusokból válogat, egy picit áthangszerelve: klasszikus bográcsos lecsót kínálnak majd, ehhez rostlapon sütnek szűzpecsenyét, és készítenek krumplilángost is. Ezeket együtt, vagy külön-külön is meg lehet majd vásárolni.
A Végállomás Bistorant és a Desszertem is készül a piknikre. Vargáné Bodnár Henrietta tulajdonos kiemelte: kell és érdemes is Miskolcon igényes és minőségi gasztronómiát csinálni. S hogy mivel készülnek vasárnapra? A Végállomás egy ragacsos malacoldalast hoz házi molnárkával. A Desszertem cukrászműhely egy meggyes-cseresznyés pitét kínál majd, de gondolnak a laktóz-gluténérzékenyekre is, passió gyümölcs „levest”, krémet is hoznak számukra.
Egy vasárnapi piknik persze nem lenne teljes finom italok nélkül. Sándor Zsolt borász Organikus Pincészetével lesz jelen. Kihangsúlyozta, hogy helyi borokkal szeretnék meglepni a közönséget, olyanokkal, amikkel eddig még nem találkozhattak. És természetesen az éttermek kínálatához igazítják a borkínálatot.
– Egy város erejét a civil kezdeményezések száma és dinamikája adja meg – fogalmazott Miskolc polgármestere. Kriza Ákos hozzátette: a városban megvan az a közönség, amely a minőségi gasztrokínálatra vágyik, s ma már meg is kapja azt. – Miskolc hazánk egyik gasztronómiai fővárosa lett az elmúlt években – húzta alá a városvezető, hozzátéve: a kínálat már nemcsak a borsodi megyeszékhely lakóit mozgatja meg, hanem az ország minden részéből érkeznek ide turisták egy-egy étterem, cukrászda miatt.
A kínálat mellett a rendezvények is egyre többeket vonzanak Miskolcra – és a miskolciak részéről is egyre nagyobb az igény a gasztroprogramokra. – Úgy gondolom, az ilyen kezdeményezések mellé a városnak oda kell állnia. Örömmel fogadtam a klaszter megszületését is, hiszen ez a miskolciak javát szolgálja – fogalmazott Kriza Ákos.
Az I. Miskolci Piknik a Népkertben tehát vasárnap 11 és 18 óra között várja a kikapcsolódni vágyókat. A finom ételek és italok fogyasztása közben szalmabálákon, pokrócokon, hintaszékeken pihenhetünk majd meg – kitűnő vasárnapi programnak ígérkezik a népkerti piknik!