2021. április 21. Konrád
Miskolci tehetséget mentorál Beck György – Jeney Ákos, a vizuális kommunikátor
Kujan István
|
2015. május 26. 10:12
|
frissítve: 2015. május 27. 05:06
A tehetség „csupán” ígéret, nem egyenlő a sikerrel – vallja Jeney Ákos, a La Femme – 50 tehetséges magyar fiatal mentorprogram egyetlen miskolci nyertese. A magát kreatív vizuális kommunikátorként meghatározó fiatal alkotásaival érzelmeket, gondolatokat kíván kiváltani az emberekből.

jeney_akos_la_femme2.jpg

– Már gyerekként is nagy hatást gyakoroltak rám a vizuális impulzusok, számtalanszor ragadott magával a mesék és a filmek egyedi hangulata – emlékszik vissza Jeney Ákos az első élményekre, amik a vizuális képalkotás irányába terelték érdeklődését. Még csak 10 éves volt, amikor az akkoriban megjelenő képalkotó programokkal megismerkedett. Mint mondja, ezek pusztán eszközök voltak számára, hogy gondolatait, ötleteit formába öntse – a lényeg a tartalom és a mondanivaló volt már akkor is.

Az Avasi Gimnáziumban kezdte el tehetségét kibontakoztatni, amiben – hangsúlyozza – nagy segítségére volt osztályfőnöke, első mentora, Bánfalvi Ágnes is. „Ő az a fajta tanár, aki nemcsak felismeri a tehetséget, de igyekszik is támogatni a további fejlődésben”, méltatja korábbi tanárát. Nem volt véletlen tehát, hogy az iskolai ünnepségek, műsorok vizuális és audio részével rendszeresen Ákost és osztálytársait bízták meg.

– Sosem dolgoztam céltalanul. A legfontosabb, hogy mindig egy vízióból induljunk ki, és az jelent igazi sikerélményt, ha minden aspektusában meg tudjuk valósítani a tervünket – mondja Ákos.

Egy internetes világrádió elindítása hozta el számára a fordulópontot: emlékei szerint ekkor fogalmazódott meg benne először, hogy a hobbijával komolyabban is elkezdjen foglalkozni. Maga tervezte meg a weboldal arculatát, szervezett, és egy személyben felelt a műsorszerkesztésért is.

Ez a feladat már csak azért is tetszett neki, mert – mint mondja – a komplex alkotói folyamatok vonzzák igazán. Ilyenkor minden korábban megszerzett tudás, tapasztalat eszközzé válik a kezünkben, de a lehető legkreatívabb módon, mindent beleadva kell dolgozni.

„Mindig azt figyelem, hogy másokból milyen érzéseket, gondolatokat váltanak ki az alkotásaim” – mondja, hozzátéve: legnagyobb kritikusa önmaga; az első és legfontosabb, hogy magának tetsszen az, amit tervezett, mert akkor biztosabb, hogy másokat is elégedettséggel tölt majd el az elkészült filmes, animációs, internetes vagy bármilyen vizuális tartalom.

Az első mentorprogram 2012-es meghirdetése óta tudatosan készült arra, hogy jelentkezik rá. Ekkor már a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar programtervező informatikus és műszaki menedzser szakán tanult. Tavaly ősszel aztán elküldte pályázatát, januárban értesítették, hogy bekerült az 50 tehetség közé, februárban pedig már az első találkozásokon, felkészítő tréningeken is túl volt. A program szellemisége már itt megmutatkozott Ákos elmondása szerint: a különböző területekről érkező fiatal tehetségek egymást is inspirálják.

jeney_akos_la_femme.jpg

„Az ország lendületben tartása, felgyorsítása a cél a tehetségek felkarolása és összehozása révén”, ismerteti Ákos, akit Beck György maga választott ki mentoráltjának. A Vodafone Magyarország Zrt. elnöke tapasztalataival és kapcsolatrendszerével egyaránt segíteni tudja majd Ákost.

„Olyan mentorok, vezetők vannak a programban, akik által maximum egy emberre vagyok az országban bárkitől”, emeli ki a fiatal tehetség, aki azonban tisztában van azzal – mint megfogalmazta –, hogy „a program igazán csak akkor használható ki, ha van egy víziód; akkor minden humán és szellemi segítséget megadnak számunkra.”

– A tehetség ígéret, nem egyenlő a sikerrel, de segít abban, hogy megvalósítsuk álmainkat, és meg tudjuk határozni önmagunkat és céljainkat. Nagyon sok területen kipróbáltam magam a vizuális kommunikáció terén, de szeretném Beck György iránymutatását megfogadni. Azt mondta, hogy érdemes kiválasztani egy területet, arra legalább 1 évet rászánni, majd e köré fel lehet építeni a többit is, amik így felerősítik egymást – mondja.

Ákos animációs filmjeit mind a Miskolci Egyetemen, mind a városban sokan ismerhetik – ezekről, illetve terveiről külön cikkben számolunk be. Előzetesen annyit elárulhatunk, hogy saját telefonos és innovatív alkalmazások, játékok létrehozásán dolgozik, valamint egy olyan, témáját tekintve merész, időszerű, humoros rajzfilmsorozatot is tervez, melyre Magyarországon még nem volt példa.

jeney_akos_la_femme1.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat