2021. április 22. Csilla, Noémi
Az első hazai tánc/színházi nevelési előadás a Nemzeti Táncszínházból
Miskolcon a Horda2
minap.hu
|
2015. február 02. 12:13
|
frissítve: 2015. február 03. 13:07
Február elején a Nemzeti Táncszínház köznevelés díjas tánc/színházi nevelés produkciója két alkalommal vendégszerepel a Miskolci Nemzeti Színház Csarnokában.

Az egyén és közösség viszonyát rendhagyó módon feldolgozó foglalkozás speciális, új műfaj a táncművészet és a színházi nevelés területén. Az előadás 2014-ben megkapta a legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet Köznevelési Díját a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennálén.

szinhaz_kozneveles_150202_1.jpg

Fotó: Mocsári L.

A Nemzeti Táncszínház középiskolásokat megszólító produkciója mellett, a pedagógusok a Káva Kulturális Műhely: Tengerpart című drámaóráján, a SZEM Fesztivál résztvevői a Közép-Európa Táncszínház táncművészeinek táncóráján vehetnek majd részt.

Egy kőszínház. Egy tánccsoport. Egy igazgató és egy koreográfus. Körülöttük a hazai színház világa. Profilváltás a színházban. Melyik hordához tartozzunk? Hogyan tartozzunk ugyanabba a hordába, ha mások vagyunk?

Foglalkozásunk a középiskolás korosztályok számára fogalmazza újra Kun Attila koreográfiáját egy színházi nevelési előadás keretei közt. A foglalkozás a „hordaság”, az egyén és közösség viszonyát vizsgálja. A program a Nemzeti Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Közép-Európa Táncszínház együttműködésében készült.

szinhaz_kozneveles_150202.jpg

Az alkotók célja, hogy az előadás újrateremtésével lehetőséget adjanak a középiskolásoknak arra, hogy gondolataikat, érzelmeiket és testüket a felkínált problémakör közös értelmezésen és cselekvésen keresztüli vizsgálatának szentelhessék, fejlesszék aktív értelmi és érzelmi kifejezőkészségüket a mozgáson keresztül, más szóval: képesek legyenek testük szabad kifejező erejét felnyitni és használni. Formabontó előadásról van szó abban az értelemben, hogy a színházi nevelés hagyományos szó-központúsága találkozik itt a táncszínházi formanyelvvel.

Táncosok: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László, Palcsó Nóra, színész-drámatanárok Kardos János, Takács Gábor, koreográfus Kun Attila, dramaturg: Róbert Júlia.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat