Augusztus 18-ától már a miskolciak is sokkolhatják ízlelőbimbóikat a csokoládés-mascarpones-körtés-diós mesterművel, a „Komáromi Kisleánnyal". A tortával, melynek mézes-diós tésztáján a citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmos körte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A 2018-as ország tortája egyszerre könnyed, üde, és harmonikus. Ám az elkészítési folyamat semmiképp sem mondható egy kis „csip-csup” munkának: több mint hét órát vesz igénybe.
– Csak a tölteléket három részből kell elkészíteni – részletezte a MiNap-nak a recept titkait Horváth Zsolt, a Kisgergely Cukrászat cukrászmestere. – Rendkívül összetett az idei nyertes torta: hat főzési és kettő sütési folyamatból áll, ami eléggé meghosszabbítja az elkészítési időt.
Ízvilágában mindazonáltal nagyon harmonikus az országtorta: könnyű mousse-krém - mascarpone sajttal meglágyítva, körtepálinkával megbolondított csokoládé, és gyömbéres-citromos körtepüré ízesíti.
Az ízek tökéletes összhangban vannak egymással: a mascarpone mousse lágysága tökéletes elegyet alkot a vilmos körtés csokoládéval, és mindez egy roppanós diós tésztán... nem lehet betelni vele! Az édesebb csokoládés részt ellensúlyozza a kicsit fanyarabb hatást keltő körtés réteg, amit a lágy mascarpone tesz igazán könnyeddé.
Idén tizenkettedik alkalommal hirdették meg a „Magyarország tortája" pályázatot az augusztus 20-ai, nemzeti ünnephez kapcsolódva, Magyarország születésnapja köszöntésére. Idén 29 torta közül választott a szakmai zsűri.
A versenyt Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása nyerte, de megválasztották az ország cukormentes tortáját is. Itt idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélküli édessége nyert. A „Három kívánság" fantázianevű sütemény szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.
Augusztus 18-ától a miskolci közönség is magáévá teheti a 2018-as Magyarország tortáját: a Göngy Cukrászda, a Balajti Cukrászda és a Kisgergely Cukrászda árusítja majd az édességeket.