2019. április 20. Tivadar
Miskolcra is eljön a „Komáromi Kisleány", az ország tortája – Megmutatjuk, hogy készül!
Muntyán Bernadett
|
2018. augusztus 16. 20:26
|
frissítve: 2018. augusztus 21. 21:22
Lélegzetvisszafojtva várja évről évre minden édesszájú a hírt, vajon milyen tortakülönlegességgel rukkoltak elő idén az ország legjobb cukrászmesterei. Valóságos titoktartás övezi a sütemények receptúrájának részleteit egészen addig a pillanatig, amíg a szakavatott zsűri kiválasztja, melyik torta viselheti az adott évben a „Magyarország tortája” elnevezést. Nos, mint kiderült: idén a „Komáromi Kisleány" birtokolhatja a címet.

Augusztus 18-ától már a miskolciak is sokkolhatják ízlelőbimbóikat a csokoládés-mascarpones-körtés-diós mesterművel, a „Komáromi Kisleánnyal". A tortával, melynek mézes-diós tésztáján a citromos-gyömbéres körtekompót betétet, vilmos körte likőrös étcsokoládét és fahéjas-diós roppanós réteget ölel körbe a vaníliás-fehércsokoládés mascarpone mousse. A 2018-as ország tortája egyszerre könnyed, üde, és harmonikus. Ám az elkészítési folyamat semmiképp sem mondható egy kis „csip-csup” munkának: több mint hét órát vesz igénybe.

orszagtorta_180816_ja_14.jpg

– Csak a tölteléket három részből kell elkészíteni – részletezte a MiNap-nak a recept titkait Horváth Zsolt, a Kisgergely Cukrászat cukrászmestere. – Rendkívül összetett az idei nyertes torta: hat főzési és kettő sütési folyamatból áll, ami eléggé meghosszabbítja az elkészítési időt.

orszagtorta_180816_ja_17.jpg

Ízvilágában mindazonáltal nagyon harmonikus az országtorta: könnyű mousse-krém - mascarpone sajttal meglágyítva, körtepálinkával megbolondított csokoládé, és gyömbéres-citromos körtepüré ízesíti.

orszagtorta_180816_ja_23.jpg

Az ízek tökéletes összhangban vannak egymással: a mascarpone mousse lágysága tökéletes elegyet alkot a vilmos körtés csokoládéval, és mindez egy roppanós diós tésztán... nem lehet betelni vele! Az édesebb csokoládés részt ellensúlyozza a kicsit fanyarabb hatást keltő körtés réteg, amit a lágy mascarpone tesz igazán könnyeddé.

orszagtorta_180816_ja_29.jpg

Idén tizenkettedik alkalommal hirdették meg a „Magyarország tortája" pályázatot az augusztus 20-ai, nemzeti ünnephez kapcsolódva, Magyarország születésnapja köszöntésére. Idén 29 torta közül választott a szakmai zsűri.

orszagtorta_180816_ja_32.jpg

A versenyt Sztaracsek Ádám, a komáromi Jánoska Cukrászda cukrászának alkotása nyerte, de megválasztották az ország cukormentes tortáját is. Itt idén a budapesti Nándori Cukrászda hozzáadott cukor nélküli édessége nyert. A „Három kívánság" fantázianevű sütemény szeletenként csupán 12,9 g szénhidrátot és 242 kcal-t tartalmaz.

orszagtorta_180816_ja_45.jpg

Augusztus 18-ától a miskolci közönség is magáévá teheti a 2018-as Magyarország tortáját: a Göngy Cukrászda, a Balajti Cukrászda és a Kisgergely Cukrászda árusítja majd az édességeket.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat