2022. augusztus 16. Ábrahám
Mobilitási Hét Miskolcon – csúcspont hétfőn!
minap.hu
|
2014. szeptember 21. 14:05
|
frissítve: 2014. szeptember 22. 11:52
A kedd reggeli eljutási versennyel elkezdődött az Európai Mobilitási Hét programsorozata Miskolcon. A rendezvénysorozat csúcspontja hagyományosan az Autómentes Napon, szeptember 22-én, hétfőn lesz a belvárosban.

Miskolc önkormányzata tizennegyedik alkalommal csatlakozott az európai kezdeményezéshez, mely által évről évre egyre több miskolci figyelmét tudják felhívni a közlekedés okozta környezeti, egészségi hatásokra, az ésszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire. Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozata az idén „A mi utcánk, a mi jövőnk” gondolat köré szerveződik.

A keddi nyitóprogram, hagyományosan, az eljutási verseny volt. Mint a minap.hu beszámolt róla, ezúttal is gyorsabb volt a kerékpár a busznál, villamosnál, a futónál és az autónál is. Sőt, idén Szőcs Péter 14 perc alatt tette meg a villamos-végállomás és a Városház tér közötti utat – ezzel rekordot döntött. 

eljutas_140916_hi_7.jpg

Célbaérés a keddi eljutási versenyen. Fotó: H. I.

A Városház téren reggelivel várták a szervezők azokat, akik két keréken indultak reggel munkába vagy iskolába. Az ugyanott megtartott tájékoztatón Pfliegler Péter alpolgármester a kerékpározás mellett arra is biztatta a miskolciakat, hogy használják a közösségi közlekedést, az új villamosokat. A hét szlogenje jól illeszkedik Miskolc 2014–2020 közötti fejlesztési elképzeléseihez, hiszen a biztos jövőt szeretnék megvalósítani, szépíteni és fejleszteni a várost. 

A héten városrészi programokat tartottak Diósgyőrben, a Dél-Kiliánban, az Avas II. és III. ütemében, valamint Komlóstetőn. A sok-sok játékot, versenyt felsorakoztató Mobilitási Napokon külön figyeltek az óvodásokra, kisiskolásokra és a hölgyekre is. 

mobilitas_het_komlosteto_140919_ja_11.jpg

Mobilitási hét a Komlóstetőn. Fotó: J. Á.

Mindennek csúcspontja a hétfői Autómentes nap lesz, amiről Egri Zsuzsa, a Komlóstetői Kerékpáros Egyesület elnöke, a program főszervezője elmondta: nagy újdonság, hogy a rendezvényt a Sportcsarnok elől behozták a belvárosba. Szeretnék felpezsdíteni a kerékpáros életet, egy izgalmas, vetélkedős napot szervezni a Belvárosi Ligetben, az Erzsébet téren, a Papszeren és a Lévay Gimnázium előtti téren.

A színes programok mellett hétfőn forgalmival lehet utazni az MVK járművein – kivéve az egy napra újra üzembe helyezett veteránjárműveket. Ikarus 31-es és 620-as autóbuszok, illetve 100-as és 151-es pályaszámú villamosok indulnak külön menetrend alapján, amely elérhető: www.mvkzrt.hu/ oldalon és az MVK Facebook oldalán.

És, ahogy az egész Mobilitási Héten, fél áron látogathatják a bringával érkezők a Herman Ottó Múzeum és a Miskolci Galéria kiállításait, sőt, a lillafüredi barlangokat is. 

critical_mass_130921_ja_3.jpg

Fotó: minap.hu-archív, J. Á.

Az autómentes nap rendezvényei miatt szeptember 22-én 6:00 és 18:00 óra között lezárják a Papszer utca Kálvin út-Rákóczi út közötti szakaszát, valamint forgalomkorlátozás lesz a Kálvin Jánosút Erzsébet tér és Művészetek Háza közötti szakaszán. Itt a négy forgalmi sávból kettőt időszakosan lezárnak.
A lezárt útszakaszokon, valamint a Szent István téri parkolóban és a Belvárosi Ligetben sportversenyek, a városbarát közlekedést és a biztonságos kerékpáros közlekedést népszerűsítő programokat rendeznek.

Hétfőn délután 5 órakor indul útjára a XVIII. Critical Mass kerékpáros felvonulás, hagyományosan a sportcsarnok elől, hogy a Papszert, az északi terelőt és a Soltész Nagy Kálmán utcát érintve térjenek vissza ugyanoda, és egy közös emeléssel üzenjék mindenkinek: sokan vagyunk, hiszen ez könnyű!

A részletes program innen letölthető!

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat