2024. április 13. Ida
A nagyközönség előtt is kinyitotta kapuit a Baptista Általános Iskola
Répássy Olívia
|
2015. szeptember 30. 16:29
|
frissítve: 2015. október 01. 13:47
A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola évente két-három úgynevezett projektet tart tanulóinak különböző témákban. A gyerekek az utóbbi egy hónapban a négy elemet ismerhették meg közelebbről. Az őszi program zárásaként családi napot tartottak.
Nem

baptista_projektzaro_150930_ja_1.jpg

A diákok projektkönyvei. Fotó: Juhász Ákos

     A Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola a Vasgyárban működik. Többségében roma fiatalok ülnek a padokban. A tanárok a hagyományos módszerekkel nem sok sikert értek el, ezért döntöttek úgy, hogy egészen másként fogják tanítani diákjaikat.

– Több mint tíz éve kezdtük el ezt az új módszert, ma már szervezettebben tartjuk meg a foglalkozásokat – mondta Csorba Zsuzsanna igazgatóhelyettes. – Három éve egy-másfél hónapos úgynevezett projekteket tartunk, amiknek az a lényege, hogy egy témára épülnek fel a projektórák. Az őszi témánk például a négy elem volt.

A tűz, a víz, a levegő és a föld tehát minden órán szerepelt. Bevonták a rajz- és technikaórákba, de találtak a témában dalokat énekórára, a nap miatt a körről sokat tanultak matematikaórán, és magyaron a négy elemmel kapcsolatos ismeretterjesztő szövegeket dolgoztak fel.

– Sokat tanultunk, énekeltünk a vizekről a nyolcadikosokkal – mondta el élményeit a negyedikes Takács Marianna, akinek legjobban az első próbájuk tetszett.

baptista_projektzaro_150930_ja_10.jpg

Ugyanis műsort is adnak egy-egy projekt végén, hogy megmutassák a többieknek, mivel foglalkoztak a projektórák alatt. Ez egyben családi nap is. Ilyenkor a gyerekek elhívják szüleiket, hogy együtt töltsenek el egy kellemes napot. Együtt készítenek hagyományos roma ételeket. A rendezvényre jön az iskolába bohóc, vattacukros, de bemutatkoznak a Romano Teatro tehetséges roma énekesei és táncosai is.

baptista_projektzaro_150930_ja.jpg

– Ezekből a családokból alakult már egy kisebb roma közösségi gyülekezet, akik  vasárnaponként templomba járnak – mondta Bódi Sámuel, az iskola fenntartójának képviselője. – Arra gondoltunk, hogy a család központi szerepet játszik a gyerekek életében. Ide sok nehéz helyzetben lévő diák jár, akinek a szülei például börtönben vannak, tehát a gyerekeket a nagyszülők nevelik. Fontosnak tartjuk, hogy segítsünk ezeknek a kicsiknek.

baptista_projektzaro_150930_ja_3.jpg

A családi napon zenéltek a Szimfónia Program résztvevői is, akik önszántukból tanulnak hangszeren, hogy egy zenekar hasznos tagjai lehessenek, éppúgy, mint majd a társadalomé is felnőtt korukban.

baptista_projektzaro_150930_ja_5.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat