2019. május 23. Dezső
Naponta több száz riasztást kapnak a borsodi mentők a hőség miatt
minap.hu/ MTI
|
2018. augusztus 08. 15:11
|
frissítve: 2018. augusztus 12. 10:12
Lakatos Szilárdné, az Országos Mentőszolgálat régiós kommunikációs munkatársa portáluknak úgy nyilatkozott, a hőség miatt átlagosan mintegy 15-20 százalékkal emelkedett meg a megyében a riasztások száma. Ez egy meleg nyári napon meghaladhatja akár a háromszázat is.

mentok_hoseg1.jpg

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő reggel azt közölte: az év eddigi legmelegebb hete jön, kedd éjféltől péntekig pedig újabb hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos. A hőség elsősorban időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket veszélyezteti, illetve azokat, akiknek valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségük van.

Azt ajánlják, hogy aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat halassza a kora reggeli vagy késő délutáni időszakra. Nagyon fontos a megfelelő folyadékpótlás, lehetőleg ne cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát fogyasszunk.  Kiemelten kell figyelni a gyermekek, idősek és betegek folyadékpótlására.

mentok_hoseg.jpg

A kánikula idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a fejünket ne érje tartós, közvetlen napsütés. Egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen fektetjük le a segítségre szorulót, így az átmeneti vérkeringési zavar hamarabb rendeződhet.

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen, többségük azonban megmenthető lenne, ha valaki időben, szakszerűen megkezdené az újraélesztést. Az Országos Mentőszolgálat az elmúlt években sokat tett a lakosság életmentő ismereteinek, tettrekészségének fejlesztéséért, ettől az évtől kezdve például a megyeszékhelyi mentőállomásokon (Borsod megyében Miskolcon a Petőfi utca 18. szám alatt) minden hónap utolsó hétfőjén úgynevezett „hősképzést” tartanak. Az életmentéshez kedvet és bátorságot érző lakosok itt ingyenes újraélesztési gyakorlaton vehetnek részt. A következő hősképzés augusztus 27-én délután 3 órától lesz.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat