2021. szeptember 26. Jusztina
Négy miskolci intézet fogott össze, hogy felmérjék és közzétegyék a Lévay- hagyatékot
Répássy Olívia
|
2015. november 27. 09:46
|
frissítve: 2015. november 27. 18:29
Lévay Józsefnek Miskolcon egészalakos szobra áll, könyvtár, gimnázium és utca viseli nevét. Munkássága Miskolc szellemi öröksége, a városi értéktár része.

levay.jpg

Fotó: Mocsári László

Lévay József 190 éve született Sajószentpéteren. A Magyar Tudományos Akadémia tagja,  Borsod megye főjegyzője, a miskolci református gimnázium tanára, a helyi és országos közéletben is kiemelkedő szerepet vállaló politikus is volt.  

– Három közgyűjtemény, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Lévay József Muzeális Könyvtára, a Herman Ottó Múzeum és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltár együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetemmel, hogy a Lévay-hagyatékot széles körben hozzáférhetővé tegyék – mondta el Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Így összesen négy miskolci intézet fogott össze annak érdekében, hogy felmérjék és közzétegyék mindazt, ami Lévay József személyéhez vagy munkássághoz kötődik, és Miskolcon fellelhető. 

levay_6.jpg

Az ötletgazda Porkoláb Tibor, a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének docense volt. Szerinte éppen időszerű megtenni ezt a lépést, ráadásul időben kezdték el, hogy Lévay halálának 100. évfordulójára, tehát a centenáriumra, 2018-ra elkészüljenek mindennel.

– Akkor lesz igazán tartalmas ez a programsorozat, ha értéket tudunk mögé tenni. Időszerű, mert Lévayról egyetlen monográfia van, ami még 1906-ban született, tehát befejezetlen, hiszen Lévay még élt akkor. Éppen a napokban adtam le lektorálásra az új monográfiát, ami így majd jövőre jelenhet meg – mondta el Porkoláb Tibor.

A Lévay József Centenáriumi Emlékprogram keretében megjelenik Porkoláb Tibor Lévay-könyve: Kultusz és felejtés. Lévay József irodalmi és társadalmi státusza címmel. A szerző emlékeztetett: ilyen összegző igényű munka – először és utoljára – 1906-ban, tehát több mint száz éve jelent meg Lévayról (Zsigmond Ferenc: Lévay József élete és költészete). A könyvet – a tervek szerint – a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának támogatásával a Ráció Könyvkiadó adja ki a Ligatura című könyvsorozatban, 2016-ban.

levay_15.jpg

Lévay kiváló, országos hírű szónok volt. Életművének súlypontját szónoki műveiben találjuk meg. A ME BTK Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézete most vállalkozik a szövegkiadás elkészítésére. A Lévay – országos és helyi megemlékező eseményeken elhangzott – emlékbeszédeit és emlékódáit összegyűjtő és szakszerű jegyzetekkel ellátó kötet a centenárium évében (2018), a városi és megyei önkormányzat támogatásával jelenne meg, remélhetőleg miskolci kiadónál. E hiánypótló kötet minden bizonnyal a centenáriumi megemlékezések egyik fő attrakciója lesz.

levay_11.jpg

Kiss Gábor alpolgármester jó kezdeményezésnek tartja, hogy időben és megfelelő összefogással tud a szakma egy ilyen ügyet elindítani. – A kezdeményező nagyon fontos, hiszen a megszólítottak általában már szívesen csatlakoznak hozzá. Csak úgy tudnak fennmaradni megfelelő módon a Lévayról szóló ismereteink, ha közzétesszük ezeket. És természetesen fontosnak tartom azt is, hogy megszólítsuk a diákokat is – mondta az alpolgármester.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat