Ők már tudják, hogy szőlőből készül a must, és hogy bort csak a felnőttek ihatnak! A gyerekek a szőlődarálót is ügyesen forgatták. Bódi Tiffany Kiara elmondta, szüretelt már, és egyszer a mustból is ihatott egy picit. Borospincében azonban még nem jártak az óvodások. Szekeres Ágnes óvónő kiemelte, nagyon fontosnak tartják, hogy a vidéki életet, az ott folyó munkát, a régi hagyományokat megismertessék a városi gyerekekkel, mert erre nagyon kevés lehetőségük adódik véleménye szerint.
Az Avasi Cellariumban a gyerekek kipróbálhatták a prést, a darálót és a szüretelő eszközöket is. Kis Attila tulajdonos rámutatott, nem lehet elég korán megismerni az Avas kincseit.
– Az Avason található pincéket célszerű már gyerekkorban megismerni, hogy felnőttként még jobban szeressék a borkultúrát. Nem lehet elég korán megtanulni a szőlőszüretelést, a borkészítést, és úgy láttam, hogy a tárlat nagy élmény volt a gyerekeknek – mondta.
A kisavasi pincehelyiség tematikus programokkal tavaly óta népszerűsíti az avasi pince- és borkultúrát.