2024. május 06. Ivett, Frida
Nem lehet elég korán kezdeni – óvodások ismerkedtek a szürettel, a borkészítéssel
Farkas Ildikó/minap.hu
|
2015. október 08. 14:54
|
frissítve: 2015. október 10. 15:24
A borkészítéssel ismerkedtek óvodások csütörtökön az Avasi Cellariumban. A régi és a modern szüretelő és borászati eszközöket ki is próbálhatták a Százszorszép Óvoda nagycsoportosai a bormúzeumban.

cellarizum_ovodasok_151008ml_5.jpg

Fotó: Mocsári László

   Ők már tudják, hogy szőlőből készül a must, és hogy bort csak a felnőttek ihatnak! A gyerekek a szőlődarálót is ügyesen forgatták. Bódi Tiffany Kiara elmondta, szüretelt már, és egyszer a mustból is ihatott egy picit. Borospincében azonban még nem jártak az óvodások. Szekeres Ágnes óvónő kiemelte, nagyon fontosnak tartják, hogy a vidéki életet, az ott folyó munkát, a régi hagyományokat megismertessék a városi gyerekekkel, mert erre nagyon kevés lehetőségük adódik véleménye szerint.

cellarizum_ovodasok_151008ml_10.jpg

Az Avasi Cellariumban a gyerekek kipróbálhatták a prést, a darálót és a szüretelő eszközöket is. Kis Attila tulajdonos rámutatott, nem lehet elég korán megismerni az Avas kincseit.

– Az Avason található pincéket célszerű már gyerekkorban megismerni, hogy felnőttként még jobban szeressék a borkultúrát. Nem lehet elég korán megtanulni a szőlőszüretelést, a borkészítést, és úgy láttam, hogy a tárlat nagy élmény volt a gyerekeknek – mondta.

A kisavasi pincehelyiség tematikus programokkal tavaly óta népszerűsíti az avasi pince- és borkultúrát.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat