2021. szeptember 26. Jusztina
Nemzetiségek napja – a kisebbségi kultúra megőrzése, közvetítése
Kóródi Tímea/minap.hu
|
2015. december 15. 18:34
|
frissítve: 2015. december 17. 09:38
Kilenc nemzetiségi önkormányzat tagjait köszöntötték ma a városházán. Az önkormányzatok nem csak választópolgáraikat képviselik, de fontos szerepük van a kisebbségi kultúra megőrzésében, ápolásában és közvetítésében. A nemzetiségek napján azoknak a munkáját ismerték el, akik sokat tettek a nemzeti identitás megőrzéséért.
Nem

nemzetiseg_nap_151215ml_03.jpg

Vihula Mihajlo Miskolcon az ukrán nemzetiség egyik legismertebb tagja, aki zenéjén keresztül is nemzeti identitását közvetíti. Tanítványaival ezúttal karácsonyi műsorral készültek.

A nemzetiségek napját már negyedszer rendezték meg a városházán. Szokás szerint azokat a tagokat tüntették ki, akik sokat tettek a nemzeti identitás megőrzésében. Köztük Csiszár Adriennt is, aki tanárként szívügyének tekinti a lengyel-magyar kapcsolat erősítését.

- Csereprogramokat szervezünk és ezáltal próbáljuk az ezer éves magyar-lengyel barátságot továbbvinni, hogy amit az eleink elkezdtek, az a jövőben is folytatódjon – nyilatkozta Csiszár Adrienn, az Avasi Gimnázium tanára.

nemzetiseg_nap_151215ml_05.jpg

Elismerésben részesült a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is, aki beszélt arról is, hogy a nemzetiség a bolgár kertészek bevándorlásával jelent meg Miskolcon.

- A múlt század végén kerültek első ízben Magyarországra, pontosabban Miskolcra bolgárkertészek és új hazára leltek itt Miskolcon, Miskolc mindig is egy befogadó város volt – nyilatkozta  Valcsev Ivanov János, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

nemzetiseg_nap_151215ml_02.jpg

Miskolcon kilenc nemzetiségi önkormányzat működik. Ezek az önkormányzatok nemcsak választópolgáraikat képviselik, de Miskolc alpolgármestere szerint fontos szerepük van a kisebbségi kultúra megőrzésében, ápolásában és közvetítésében is.

nemzetiseg_nap_151215ml_10.jpg

- Az a hagyomány, hogy már negyedik alkalommal így decemberben megrendezésre kerül egy ilyen program, ahol van alkalom egy kis műsor keretében is bemutatkozni, és ami nagyon fontos, díjazni azokat, akik valóban tevékenyen részt vesznek – mondta Kiss Gábor alpolgármester.

A nemzetiségek napját negyedik alkalommal rendezték meg a városházán.

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat