2021. szeptember 26. Jusztina
Nemzetközi könyvtári összefogás a nyugdíjasokért
minap.hu
|
2017. január 23. 19:13
|
frissítve: 2017. január 25. 13:30
Cseh és szlovák szakemberek érkeztek Miskolcra, hogy a magyar kollégákkal kidolgozzanak egy könyvtári programot az ötven év felettiek számára. Céljuk, segíteni ezt a korosztályt, hogy könnyebben vegyék az életkori változásokat.

Decemberben miskolciak töltöttek egy hetet Kassán, a Bocatius János Nyilvános Könyvtárban, ahol megismerték az ottani inétzményt, és kidolgoztak egy kérdőívet, amivel igényfelmérést végeznek majd itthon is a miskolciak körében.

konyvtar_nemzetkozi_170123ml_1.jpg

Mint azt Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója elmondta, már 2013-ban elkezdték a programot. Most Európai Uniós támogatással kidolgozhatnak egy projektet arra, hogyan támogassák az élethosszig tartó tanulást.

konyvtar_nemzetkozi_170123ml.jpg

A projekt célja az ötven év felettiek foglalkoztatása. Rendezvényeket, klubfoglakozásokat szerveznek majd számukra, például az egészségmegőrzéssel kapcsolatban. Ilyen foglalkozások eddig is voltak a könyvtárban, így a miskolci szakembereknek van tapasztalatuk a témában, Be tudnak mutatni úgynevezett jó gyakorlatokat szlovák és a cseh kollégáknak, akik Ostravából érkeztek, a Morva-Sziléziai tudományos Könyvtárból.

konyvtar_nemzetkozi_170123ml_4.jpg

Fotó: Mocsári László

A szakemberek bíznak abban, hogy gazdag tematika áll majd össze. A külföldi könyvtárak munkatársai egy egész hetet töltenek Miskolcon. Hétfőn a központi könyvtárat ismerték meg, kedden a Lévay József Muzeális Könyvtárat és a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárat járják be, szerdán pedig a Móra Ferenc Könyvtárral ismerkednek.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat