2023. december 08. Mária
Orbán Viktor szerint ez egy szomorú vasárnap az uniónak és a magyaroknak
MTI
|
2018. november 25. 14:39
|
frissítve: 2018. november 26. 15:02
A britek kilépése hatalmas veszteség, mert az unió második legerősebb gazdaságáról van szó. Sőt, egy atomhatalomról, így biztonsági szempontból is óriási veszteség, hogy távoznak az Európai Unióból – jelentette ki Orbán Viktor a közmédiának Brüsszelben.

A miniszterelnök hangsúlyozta, az Egyesült Királyságban dolgozó magyarok jogai és családjaik érdekei a kilépés után sem sérülnek, a kormánynak ugyanis sikerült jó megállapodást kötni.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Európai Unió (EU) mostani vezetői szerinte nem vétlenek a Brexitben, felelősséget viselnek azért, hogy ez megtörténhetett. Az egyik legsúlyosabb hiba az volt, hogy olyan bizottsági elnököt választott az EU, akinek a személyét a britek ellenezték, a másik pedig, hogy a migránsokat beengedte az unió, a briteket pedig nem tudta benntartani. Fordítva kellett volna – fogalmazott a kormányfő.

Mi, magyarok próbálkoztunk. Mi voltunk az egyetlenek, akik beavatkoztunk valamilyen mértékig a britek kampányába, és arról győzködtük őket, hogy inkább maradjanak, de ezt nem sikerült elérnünk – nyilatkozta Orbán Viktor a közmédiának Brüsszelben.

A kormányfő szerint most azonban nincs más választásunk, mint tudomásul venni a döntést, ami megszületett. Hangsúlyozta: a veszteség nagy, hiszen Nagy-Britannia sok pénzt visz most el az EU-tól.

Nekünk, magyaroknak is kevesebb marad: így anyagilag is mérhető a veszteség, amit elszenvedünk túl a politikai és biztonsági természetű veszteségen – tette hozzá a miniszterelnök.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat