2019. október 16. Gál
Országosan is egyedülálló gyermekmegőrző Miskolcon
Kóródi Tímea
|
2015. április 02. 17:27
|
frissítve: 2015. április 08. 09:08
Mosolykuckó az autista gyermekeknek – az országosan is egyedülálló gyermekmegőrző egyben fejlesztőközpont is. A Szimbiózis Alapítvány hozta létre. Ma van az autizmus világnapja. A betegség csak Miskolcon több mint ezer embert érint.
Nem

Máténál 3 éves korában diagnosztizálták a betegséget, de szülei már korábban tapasztaltak erre utaló jeleket. Lackóné Tavassy Krisztina elmondta, a kicsit már hathónapos korában elvitte vizsgálatokra, mert nem nyúlt a tárgyakért – mosolygott, szemmel követte őket, de nem nyúlt értük.

szimbiozis_150402_vcs_03.jpg

Ez lehet az első jel, vagy ha a gyerek – bár már életkora szerint kellene – mégsem beszél. Azonban már erre is van megoldás: a különleges szoftver autista gyerekeknek készült. Általa képekkel fejezhetik ki magukat. De speciális fejlesztő eszközökkel is lehet játszani a Mosolykuckóban. A csütörtökön nyílt fejlesztőközpont az első az országban, ahol autista gyerekekre vigyáznak.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke elmondta, a Batyu-téka étteremnek is az volt a koncepciója, hogy legyen egy hely, ahol a „batyujukat” le tudják tenni a szülők. Hozzátette, nagyon sok olyan családról tudnak, ahol egyedülálló szülők nevelnek súlyos fogyatékkal, autizmussal élő gyereket, s ha például elmennek bevásárolni vagy netán egy kicsit pihenni 1-2 órára, akkor ide le tudják tenni a gyereküket.

szimbiozis_150402_vcs_20.jpg

A világon ma minden századik ember autista, hazánkban több tízezer, Miskolcon pedig csaknem ezer családot érint a betegség.

szimbiozis_150402_vcs_24.jpg

Április 2-a az autizmus világnapja. A Szimbiózis Alapítvány kék lufikkal vonult utcára. Ezzel hívták fel a figyelmet az autista emberek problémáira és folyamatosan növekvő számukra.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat