2021. május 09. Gergely
Ez a betegség önmagában is irodalmi ritkaság
Országosan is egyedülálló műtétet végeztek egy garatdaganatos férfin a megyei kórházban
Parai Roland
|
2015. február 25. 07:19
|
frissítve: 2015. február 27. 15:30
A kettős tumorban szenvedő betegnél kétoldali algarat-daganatot diagnosztizáltak, szerteágazó nyirokcsomó-áttétekkel. A beteg megmentésére egy miskolci orvosokból álló csapat vállalkozott, eddig úgy néz ki, sikerrel.
Országosan is egyedülálló műtétet végeztek Miskolcon, videó: Parai Roland

A kettős tumorban szenvedő betegnél kétoldali algarat-daganatot diagnosztizáltak, szerteágazó nyirokcsomó-áttétekkel. A kórfolyamat a nyelőcső alsó harmadát is érintette, ami előbb vagy utóbb végzetes nyelési nehézségeket okozott volna az ötvenes éveiben járó férfinak. A beteg megmentésére egy miskolci orvosokból álló csapat vállalkozott.

dr_karosi.jpg

Dr. Karosi Tamás - fotó: Parai Roland

„Ez a betegség önmagában is irodalmi ritkaság és a kezelése rendkívül megfontolt, összetett team-munkát igényel”  – mondta dr. Karosi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Osztályának főorvosa.

Szakmai egyeztetést követően megállapították, hogy a daganat műtéttel eltávolítható, majd egy négyfős, sebészekből álló csoport teljes gégeeltávolítást hajtott végre és egy úgynevezett gyomorcső beültetésével pótolták az eltávolított nyelőcső egy részét.  

Ahhoz képest, hogy az orvoscsapat most operált együtt először és a műtétet hatórásra tervezték, négy órán belül sikerült a sebzárást elvégezniük.  Az orvosok pozitívak. A beteg állapota kielégítő, ha a műtétet követő napokban sem jelentkeznek posztoperatív szövődmények, akkor teljes a siker. 

gege_muto_orvosok.jpg

Dr. Sikorszki László, Dr. Haji Ahmadian és Dr. Karosi Tamás - fotó: Parai Roland
Nem

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat