Sokak szerint a Somlói revolúció újragondolja a somlói galuskát, de ízében nem emlékeztet a hagyományos somlóira. Annak ellenére, hogy a mazsolán kívül a torta minden alkotóeleme megegyezik a hagyományos desszertével.
Mint Körmöci Attila, a Kisgergely Cukrászda cukrásza a Miskolc Televízió riporterének elmondta, a nyertes Somlói revolúciót egy székesfehérvári kollégája készítette el.
– Azért revolúció, mert a somlói alapanyagaiból dolgozik, de teljesen más hozzáállással készítette el ezt a tortát. Az ízvilág megmaradt tulajdonképpen, de teljesen más a kompozíció – mondta.
A Somlói revolúció alapja egy grillázsos piskóta, erre kerül a francia édességeket idéző hab, a csokoládés mousse, majd egy narancsos öntet. Van még benne fehér csokoládés, vaníliás mousse és ganages, vagyis tejszínes étcsokoládé krém.
Szalóki Sándor elmondta, a cukrászdában folyamatosan sütik a Revolúciót, körülbelül 1500 szeletet és mintegy 60 tortát készítettek már el. A cukrász hozzátette azonban, hogy napról napra nő az elkészített torták száma. A felhasznált nyersanyagok mennyisége körülbelül 50 kg étcsokoládé, 50 kg fehér csokoládé, 60 kg tejszín, de mintegy 10 kg zselatint is felhasználtak már.
Megválasztották az ország cukormentes tortáját is, a Csokis Kalandot, ezt is elkészíti majd a cukrászda, sőt ebben a cukrászdában minden évben készülnek a tortával azonos ízvilágú fagylalttal is az ünnepre.