2022. május 26. Fülöp, Evelin
Öt szakgimnázium vesz részt a miskolci kadét programban (Képgalériával!)
Miskolc TV
|
2018. április 26. 16:33
|
frissítve: 2018. április 28. 18:04
A sorkatonai szolgálat megszűnésével szakadék keletkezett a katonaság és a családok között. Kormányzati program eleme a honvédség és a társadalom kapcsolatrendszerének megerősítése. A diákok honvédelmi kötődését, esetlegesen későbbi pályaorientálódását szolgálja az a kadét program, amelyen Miskolc öt szakgimnáziumából 70 középiskolás vesz részt.

kadetok_180426_ja_29.jpg

Fotók: Juhász Ákos

Fegyelmezett  fiatalemberek és hölgyek a széksorokban. Mint mondták, szívesen vesznek rész a programban és bővítik tovább katonai ismereteiket. Önkéntes jelleggel elindított új programról van szó, amely kiegészíti az iskolákban már most is zajló alapképzést.

Bernáth Gergely, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumának diákja elmondta: szeretné megtanulni a katonaság alapjait. – Egy gyerekkori álom válna valóra hogyha a későbbiekben a katonasággal tudnék elhelyezkedni, eddig térképészettel foglalkoztunk és alakisággal –  nyilatkozta a Miskolc Televíziónak.

A Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumban már eddig is oktattak katonai alapismereteket. 9-10 tanuló vett részt benne és érettségizni is lehetett belőle. Ebből az iskolából az új programban 48 diák vesz részt.

kadetok_180426_ja_23.jpg

– Ez a program most átalakul. Részben lesz egy ilyen része, ami katonai táboroztatással illetve alaki dolgokkal foglalkozik, és lesz egy elméleti tananyag is, honvédelmi ismeretek néven átalakítják ezt a tantervet, ami korábban volt – hangsúlyozta Velenyák János, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Szakgimnáziumának igazgatója.

Tíz megyében van katonai szervezet, de a programot kísérletképpen olyan megyékben is elindították, ahol nincs ilyen. Miskolcon öt középiskolában indul a program.

kadetok_180426_ja_15.jpg

– Alapvetően ennek a kadét programnak az a célja, hogy ügyességi foglalkozásokkal, kisebb versenyekkel, nyári táborokkal megismertessük a fiatalokat a katonákkal, a honvédség rendszerével, ismerkedjenek meg a katonai élet rejtelmeivel, lehetőségeivel, felszerelési tárgyakkal – ezt már Takács Attila, az MH Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság parancsnokától tudtuk meg.

A Magyar Honvédség bízik abban is, hogy a fiatalok közül sokan kedvet éreznek majd a katonai hivatáshoz és felnőtt korukban tartalékos vagy akár hivatásos szolgálatot is tudnak vállalni.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat