2024. április 13. Ida
Otthonvédelmi Alap – megújulhatnak a lépcsőházak is
minap.hu
|
2014. július 14. 16:40
|
frissítve: 2014. szeptember 02. 15:04
Július végéig pályázhatnak az Otthonvédelmi Alapra a társasházak. Ötvenmillió forintot szavazott meg a júniusi közgyűlés azoknak a lépcsőházaknak a felújítására, ahonnan már kiköltöztették a fészekrakókat. Lépcsőházanként 3,5 millió forinttal lehet számolni, ennyiből meg tudják újítani a fészekrakók miatt eladósodott társasházak is a tönkretett épületrészeket.

kilakoltatas_avas_140513_ja_50.jpg

178 „fészekrakós” lakás tulajdonosaival szemben fennálló banki követelést vásárolt meg a város, és szerzett így tulajdont – az Otthonvédelmi Alapra azokkal a lépcsőházakkal lehet pályázni, amelyekben található ilyen lakás.

– Az Otthonvédelmi Alapról szólva egy gondolat erejéig vissza kell tekintenünk, ugyanis a fészekrakó-probléma régóta gerjeszti az indulatokat a városban. Mi 2010-ben megígértük, hogy rendbe tesszük ezt az ügyet, és tartjuk a szavunkat: 2014 végére megszabadul az Avas a fészekrakóktól – nyilatkozta a Miskolc Televíziónak Kiss János, a városi Fidesz-frakció vezetője.

kilakoltatas_szilvas_19_ja_2.jpg

Elmondta, a konszolidációnak van egy közbiztonsági fejezete, az adósságot felhalmozó, összeférhetetlen fészekrakók kilakoltatása, és van egy rehabilitációs fejezete, azon lépcsőházak megsegítése, amelyben méltatlan körülményeket teremtettek és hagytak maguk után a fészekrakók. Ez utóbbi érdekében hozták létre az Otthonvédelmi Alapot.

– Jelenleg 50 millió forint áll a pályázók rendelkezésére. Az érintett társasházak, lakásszövetkezetek azon lépcsőházak festésére, mázolására, a pvc-burkolat felújítására, postaládák, ajtók megújítására pályázhatnak július 31-éig, amelyek konkrétan elszenvedték az elmúlt időszakot. Egy lépcsőház esetében maximum 3,5 millió forint kérhető. Mi is végeztünk előzetes kalkulációt, egy 10 emeletes lépcsőház festése 7-800 ezer forintba kerül, tehát azután is bőven marad még más munkákra – részletezte.

Kiss János azt is hangsúlyozta: a pályázatokról a közgyűlés Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottsága dönt, és az elbírálásnál előnyt jelent majd, ha társasházi közösség is részt vállal a munkából. Tehát például maguk elvégzik a festést, és így nagyobb összeget tudnak a szükséges anyagok beszerzésére fordítani. Így a beruházás értéke is növelhető.

kilakoltatas_szilvas_19_ja_4.jpg

– A miskolc.hu honlapon minden információ, pályázati lap megtalálható. A kitöltésük egyszerű, biztosan nincs szükség pályázatíró szakemberre. Akinek mégis bizonytalansága támad, akár azzal kapcsolatban is, hogy az ő lépcsőházuk valóban beletartozik-e az érintet körbe, az a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán személyesen is érdeklődhez – tette hozzá a frakcióvezető.

A fészekrakó-problémát elsősorban az Avashoz kötik az emberek, de diósgyőri lakásokba is beköltöztek összeférhetetlen családok, és lepusztított lakásokat, lépcsőházakat, jelentős közüzemi tartozást hagytak maguk után, ezzel kilátástalan helyzetbe hozták a társasházakat is. A Váralja Lakásfenntartó Szövetkezetnél már letöltötték a szükséges dokumentumokat a város honlapjáról. A kivitelezői árajánlatok begyűjtése után 3 pályázatot nyújtanak majd be.
– Ha ez a pályázat nincs, akkor esélye sem lett volna a lépcsőházaknak arra, hogy egy ilyen volumenű beruházást meg tudjanak valósítani – nyilatkozta Novák Józsefné, a szövetkezet elnöke.

Az egykori fészekrakós lakásokból közben folyamatosan költöztetik ki a közüzemi tartozásokat felhalmozó családokat. Az önkormányzat július 10-éig 85 ingatlant vett birtokba, majd a felújított lakásokat bérbe adják.

Fotó: minap-archív, J. Á.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat