2021. április 22. Csilla, Noémi
Pozitív gondolkodás és optimizmus – Zorba, a görög hamarosan Miskolcon
Spilman Nóra / minap.hu
|
2016. január 06. 09:56
|
frissítve: 2016. január 06. 15:25
Erény, szabadság, halál – ezeket az örök érvényű kérdéseket feszegeti a Zorba, a görög. A filmtörténetből jól ismert figura több évtizede hirdeti a pozitív gondolkodást. Most a Miskolci Nemzeti Színház is műsorára tűzte, január 15-én lesz az első bemutató. De várnak még meglepetések az érdeklődőkre.

     A darabot színpadra állító Szőcs Artur rendező szerint: az előadásnak van egy különleges nyelve, ami a zene és azon keresztül a tánc nyelve.

zorba_sajtotaj_160105ml_1.jpg

Fotó: Mocsári László

Pozitív gondolkodás és optimizmus minden élethelyzetben – ez az, amitől Zorba más, mint a többiek. És ez az, amit tőle tanulhat – nemcsak a többi szereplő, hanem a nézők is. Szegedi Dezső, a Miskolci Nemzeti Színház színművésze úgy fogalmaz, a címszereplő nagyon érdekes figura, mert bármilyen helyzetben feltalálja magát. Egy olyan hős, aki a tragédia közepette is az életigenlésről beszél.

Összekapaszkodva, először lassú lépések követik egymást, aztán begyorsul a zene, és szinte olyan gyorsan jár a láb, hogy nem is lehet követni. Ez a szirtaki, a jellegzetes görög tánc, amit szinte mindenki ismer, de az már nem biztos, hogy mindenki tudja, hogyan kell táncolni. Január 9-én bárki megtanulhatja. A Szinva teraszon nagy közös táncot szervez a színház.

zorba_sajtotaj_160105ml.jpg

Katona Zoltán, a Miskolci Nemzeti Színház kommunikációs és marketingvezetője ismertette: szombaton este nyolc órakor kezdődik a szirtaki, amit egy igazi örömtáncnak szánnak, a musical fő slágerére, illetve a klasszikus zorba táncot is eljárják az akció résztvevői.

A táncon kívül nyereményjátékot is hirdet a teátrum. Görög nyaraláson készült fotókat várnak a szervezők. A legtöbb lájkot gyűjtő fénykép tulajdonosa igazgatói páholyból nézheti meg az előadást. De a bérletek, illetve jegyek alapján egy kétszemélyes görög utazást is kisorsolnak majd.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat