2019. május 19. Ivó, Milán
Segítsünk a kárpátaljai magyaroknak - idén is várják az adományokat!
minap.hu
|
2018. november 14. 11:30
|
frissítve: 2018. november 16. 11:58
A korábbi évekhez hasonlóan, Miskolc önkormányzata idén is jótékonysági könyvgyűjtést szervez a kárpátaljai testvér-települések részére. Az adományokat december 14-ig várják a városháza portáján.

hollosy_andras_20181114_vcs_1.jpg

Fotó: Végh Csaba

A jótékonysági akció részleteiről Hollósy András önkormányzati képviselő számolt be szerdai sajtótájékoztatóján. - Három és fél évvel ezelőtt, a kelet-ukrajnai konfliktus kiéleződésekor vettük fel a kapcsolatot öt kárpátaljai település, Salánk, Dercen, Nagybégány, Kisszelmenc és Palágykomoróc polgármestereivel. Akkor mintegy húszmillió forintos pénzadománnyal járultunk hozzá az ottani magyarság mindennapjainak könnyebbé tételéhez. Képviselői felajánlások is történtek a kezdeményezésemre, 550 ezer forint készpénzt juttatunk el magyar családoknak - tette hozzá Hollósy András.

Mint mondta, ezt követően egy olyan akciót indítottak el, amely első sorban a magyar kultúra megmentésére, a magyar nyelv támogatására szolgál. Magyar nyelvű könyveket gyűjtenek, ezeket pedig kárpátaljai egyházközségeknek, iskoláknak, óvodáknak, és más intézményeknek juttatják el. - Az akciót a karácsony és az adventi időszak közeledtével idén is szeretnénk tovább folytatni. Ezért egy hónapos könyvgyűjtő akciót szervezünk a városházán, melynek keretében magyar nyelvű, történelmi, szépirodalmi, ismeretterjesztő könyveket, tankönyveket várunk – mondta el a képviselő.

hollosy_andras_20181114_vcs_3.jpg

Fotó: Végh Csaba

Hollósy András kiemelte, a kárpátaljai magyar településeknek minden olyan támogatás nagyon fontos, és a gyakorlati haszna mellett jelképes jelentőséggel is bír, amit az anyaországból kapnak. A képviselő külön örömét fejezte ki, hogy a diósgyőri szurkolók is a kezdeményezés mellé álltak, és a könyveken túl tartós élelmiszer-adományokkal is hozzájárulnak az akcióhoz. Az adományokat december 14-ig lehet leadni a városháza portáján. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat