2020. szeptember 21. Máté, Mirella
„…Siessünk segíteni a magyarokat a harcban…” – Lengyel vándorkiállítás a Városházán
minap.hu
|
2019. január 31. 17:03
|
frissítve: 2019. február 02. 19:42
A Lengyel Hét alkalmából nyílt kiállítás csütörtök délután a Polgármesteri hivatal földszinti aulájában. A Herman Ottó Múzeumnál vendégeskedő időszaki kiállítást Pfliegler Péter alpolgármester nyitotta meg.

120 éves a Miskolci Herman Ottó Múzeum. Ebből az alkalomból közös kiállítást rendez a lengyel Mińsk Mazowiecki Múzeummal, melynek témája az 1848-49-es forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódik. A Lengyelek az 1848-49. év magyar forradalomban című időszaki tárlatot Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere és Tóth Arnold (Herman Ottó Múzeum) nyitotta meg csütörtök délután.

lengyel_kiallitas_190131_vcs_08.jpg

Tóth Arnold elmondta: a Herman Ottó Múzeum számára kiemelt fontosságúak a lengyel kapcsolatok. Az elmúlt években számos lengyel városban szerepeltek a miskolci kiállítások, és városunkban is igen gyakran vendégszerepelnek lengyel kiállítások. - A lengyel és a magyar nép évezredes, a világon talán egyedülállóan szoros barátsága és az 1849-49-es szabadságharc 170. évfordulója egyszerre teszi méltóvá és aktuálissá ezt az ünnepségsorozatot. A két nemzet sorsközössége számtalan forrásból táplálkozik – kezdte ünnepi beszédét Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere.

lengyel_kiallitas_190131_vcs_14.jpg

– Az igaz barát, talán legjobban a bajban ismerszik meg. Szintén ezt példázza, hogy történelmünk egyik legvészterhesebb időszakában, az 1848-49-es szabadságharc idején több mint négyezer lengyel nemzetiségű ember vett rész a Magyarország függetlenségéért vívott harcokban. Külön lengyel légió is felállításra került. Fennmaradt a légió dala, amelynek egyik, hozzánk, magyarokhoz kötődő sora: „Ha mi vállat vállhoz vetünk, ketten együtt nem veszthetünk.” A dal igazságát alátámasztja a mindmáig fennálló két, erős ország és nemzeteink közötti rendületlen barátság - hangoztatta Miskolc alpolgármestere.

Hozzátette: - Igaz az a legenda, hogy két tölgy – bár külön törzset eresztett – de gyökerei a föld alatt összefonódtak. Ma békében és jólétben élhetünk. Ilyenkor is oda kell figyelnünk a jó kapcsolataink fenntartására, a megőrzésére és erősítésére. Napjainkban más jellegű támadások, fenyegetések érik országainkat, de az egymásért való kölcsönös kiállásunk változatlan maradt - hangsúlyozta Pfliegler Péter.

lengyel_kiallitas_190131_vcs_10.jpg

A kiállítás megnyitót követően ünnepi hangversenyt tartottak a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Székházában. A koncerten közreműködtek: Varga Krisztina és Flach Antal (zongora), Schultz Tamás (nagybőgő), az Anima vonósnégyes és Boros Géza (ének).

lengyel_kiallitas_190131_vcs_21.jpg

A kiállítás ingyenesen megtekinthető február 11-ig, minden nap 9-16 között.
 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat