2024. április 13. Ida
Smart City – Miskolcon folytatódnak a fejlesztések
Kujan István
|
2018. április 27. 14:12
|
frissítve: 2018. április 28. 18:37
A nagyvárosok mindennapjait egyre inkább átszövik az okos és zöld megoldások, Miskolc ezen a téren is igyekszik lépést tartani a nyugat-európai településekkel. Számos fejlesztés valósult már meg például a közösségi közlekedésben, de a tervek nagyratörőek: szenzoros árvízvédelem, okos oszlopok a levegő tisztaságának mérésére, naperőmű telepítése, elektronikus jegyrendszer, hogy csak néhányat említsünk.

Smart City konferenciát rendeztek csütörtökön a Miskolci Egyetemen, az intézmény Elektronikai és Informatikai Kutató Intézete, a miskolci önkormányzat, valamint a Nemzeti URBACT Info Pont közös szervezésében.

A szakmai rendezvényen a SmartImpact projektet annak vezető tanácsadója mutatta be, európai példákkal gazdagon illusztrálva, mi minden lehet okos egy település mindennapjaiban. Alanus von Radecki, a németországi Fraunhofer Intézet szakértője méltatta Miskolc szerepét és eredményeit a nemzetközi projektben. A legnagyobb kihívásnak azt jelölte meg, hogyan lehet bevezetni és hatékonyabbá tenni a mindennapokban a már rendelkezésre álló okos megoldásokat. Ezek között megemlítette az elektromos autók elterjedését, az egymással, a tulajdonossal vagy az autóval is „kommunikáló” okos házakat, amik több energiát termelnek, mint amit fogyasztanak, vagy a már most is rendkívül elterjedt online-vásárlásban rejlő további lehetőségeket.

smart_city_180426ml_14.jpg

Fotó: Mocsári László

– Miskolc nagyon jó eredményeket ért el az energiaellátás, illetve a közösségi közlekedés területén megvalósított projektekben. Természetesen van még hová fejlődni, de például az is nagyon jó megoldás, hogy a Miskolc Holdingnál összpontosulnak ezek a fejlesztési projektek, jól összefogja a különböző területeket – fogalmazott a német szakértő.

smart_city_180426ml_7.jpg

Egy város nemcsak a digitális és technológiai fejlődéstől válik okossá, fontos ezek szociális, társadalmi beágyazottsága, és az, hogy az állampolgárok „befogadók” legyenek – mindezekről már Kolossa József, a Miniszterelnökség főosztályvezetője beszélt. Kifejtette, hogy hazánk alapvetően abból indul ki, hogy a településeket életre keltsék, majd különböző innovációk megvalósításával technológiai fejlesztést hajtsanak végre. Fontos, hogy a forrásokat a valós igényekhez igazítsák, szeretnék tehát a lakosságot is bevonni a fejlesztésekbe.

smart_city_180426ml_8.jpg

Geotermikus energia, biomassza fűtőmű, okos mérők, Zöld Nyíl projekt és a CNG buszflotta, wifi a járművökön, led falak – a felsorolást még sokáig lehetne folytatni. Ezek azok az okos fejlesztések, amelyek részben vagy már teljesen megvalósultak Miskolcon. És bár a város büszke az eredményeire, lazításról szó sincs – a fejlesztések folytatódnak tovább. Horánszky Árpád, a SmartImpact projekt miskolci vezetője, a Polgármesteri Hivatal városfejlesztési referense leszögezte: Miskolc eldöntötte, hogy ezt az utat végig fogja járni, okosabbá akar válni. A település akciótervében szerepel többek között az intelligens forgalomirányítás, az elektronikus jegyrendszer megvalósítása, az elektromos töltők telepítése, az árvízvédelem, a levegő tisztaságának védelme és az okos kamerarendszer kiépítése is.

smart_city_180426ml_18.jpg

– Nemcsak arról van szó, hogy kamerákat helyezünk ki és ezeket majd figyelik, hanem olyan szoftveres alkalmazást szeretnénk bevezetni, ami lehetővé teszi, hogy minimális élőerővel figyelhetővé váljanak azok a problémásabb területek a városban, ahol valamilyen okból számíthatunk bűncselekményre és ezt meg tudjuk előzni – magyarázta a városfejlesztési referens.

smart_city_180426ml_2.jpg

Az urbanizáció okozta kihívások kezelését, valamint a Smart elvek mentén az energiahatékonyságot és a környezettudatosságot kiemelt feladatként kezeli, és kutatásokkal, fejlesztésekkel támogatja a Miskolci Egyetem – hangsúlyozta köszöntőjében a felsőoktatási intézmény kancellárja. Deák Csaba sorolta: a Gazdaságtudományi Karon vizsgálják a városiasodás gazdasági-társadalmi vetületeit, a nemrégiben alapított Elektronikai és Informatikai Kutató Intézet – mely a konferencia társszervezője volt – pedig első projektjeként olyan új megoldásokat kutat az építészet területén, amelyek környezettudatosak és energiahatékonyak.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat