2019. december 15. Valér
Száz év tapasztalataiból merítenek a Diósgyőri Gimnáziumban
Kujan István
|
2017. szeptember 01. 16:32
|
frissítve: 2017. szeptember 06. 08:38
Legalább tucatszor váltott nevet az Ungvárról áttelepített intézmény az alapítás óta, sőt volt, hogy néhány évig Kassára várták a diákjaikat. A múltat kiállításon és számtalan könyvben bemutató oktatási intézmény a sportolás és az egészségre nevelés terén is példát mutat. A Miskolcra településének századik évfordulóját ünneplő Diósgyőri Gimnáziumban jártunk, az évnyitó előtt.

- Ilyenkor rakjuk le az éves munkaterv alapjait - mondta el az iskolát 1995 óta vezető Péter Barnabás, aki az iskolai könyvtárban fogadott minket. Az asztalokon sorakozó új tankönyvek, több négyzetméternyi felületet megtöltöttek.

diosgyori_gimi_interju_170829ml_12.jpg

Fotó: Mocsári László

– A Diósgyőri Gimnáziumban ez a tanév is olyan lesz, mint amilyen az elmúlt 4-5 évben volt; kiegyensúlyozottan, a korábbi gyakorlatnak megfelelően kezdünk. Ugyanolyan típusú osztályok indulnak, mint eddig, köztük egy nyelvi előkészítő egy hatosztályos. Többen jelentkeztek hozzánk, mint amennyi férőhelyünk van, teljes létszámban kezd mind a három új osztályunk – hangoztatta az igazgató. Több tanteremben új parkettát raktak le és festettek, de a vizes blokkok, az öltözők és néhány terem is tisztasági festést kapott.

diosgyori_gimnazium.jpg

A sportban és az egészségre nevelésben kiemelkedik az iskola, az intézménx arculata, profilja ezekre az elvekre épül. Péter Barnabás kiemelte, országos elismerésben is részesültek már ezeken a területeken végzett munkájukért. S ha egyedi „arculati” elemről beszélünk, nem mehetünk el a mellett sem, hogy az elmúlt húsz évben mindig lehetett valamilyen keleti nyelvet is tanulni a Diósgyőri Gimnáziumban – idén a kínai nyelvet ismerhetik meg a diákok.

– A fő célkitűzésünk, hogy a városrész diákjainak biztosítsunk helyben olyan tudást, készségeket, kompetenciákat, amelyekkel választásuk szerint tovább tudnak tanulni. Az ide járó diákok jelentős része, 60-70 százaléka itt lakik Diósgyőrben. Százalékosan talán itt a legmagasabb a miskolci diákok aránya, 80 százalék fölött van – mutatott rá az igazgató.

ungvar_1908.jpg

Az idén Miskolcra településének 100. évfordulóját ünneplő iskola méltán büszke múltjára. Kiállításon, gálán, könyvekben mutatják be ország-világnak történelmüket. 2007 óta minden évben kiadnak egy-egy évkönyvet, s bár minden időszakra tehető valamilyen kiadvány megjelentetése, a kiadás igazán az elmúlt húsz évben pörgött fel. A Diósgyőri Gimnázium kincsestára kötetei vagy a körülbelül 1600 dokumentumot tartalmazó Képes Iskolatörténet egyaránt büszkén hirdeti a bejáratnál elhelyezett vitrinben az intézmény sikereit.

diosgyori_gimi_interju_170829ml_3.jpg

A centenáriumi évre az iskola angol-történelem szakos tanára, Viczián Tamás állított össze egy kiállításra való anyagot. A tablókon megelevenedik a múlt, érdekes iratok másolatait, fényképeket tekinthetünk meg. Péter Barnabás és Berei Sándor nyugdíjas tanár pedig kifogyhatatlanul meséli mindehhez az anekdotákat.

diosgygimn.jpg

Hogyan járt közben Hodobay Sándor polgármester Klebelsberg Kunonál, az 1920-as évek vallás- és közoktatásügyi miniszterénél, hogy a „tűrhetetlen állapotokat” megszüntetve újítsák fel az akkor még a belvárosban található iskola épületét.

1953.jpg

Vagy hogy az 1950-ben átadott épületet az a Dávid Károly építész tervezte, aki egyebek mellett az egykori Népstadiont vagy Miskolcon a Petőfi Kollégiumot is megálmodta (a mostani arculat Taba Benő munkáját dicséri). De arról is megtudhattunk részleteket, hogyan került kapcsolatba az iskolával Kodály Zoltán.

diosgyori_gimi_interju_170829ml_22.jpg

Száz évet nem lehet egyetlen kiállítás anyagába besűríteni, nem véletlen, hogy az iskola vezetése további terveken töri a fejét: szeretnének még egy sporttörténeti kiállítást, egykori diákjaik, tanáraik képzőművészeti alkotásait bemutató tárlatot, emellett a tudományos publikációkat is megmutatnák a szélesebb közönség számára.

diosgyori_gimnazium_100_170610_ja_6.jpg

Centenáriumi gálaműsor

Idővel talán Vanczák Vilmos labdarúgó, a 2015-ben szépségkirálynőnek megválasztott Nagy Nikoletta, Jármai Károly, a Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Vissy Károly meteorológus, vagy éppen Veréb Tamás, a Budapesti Operettszínház tagja is külön kiállítást kaphat – ők is mind a Diósgyőri Gimnáziumba jártak…

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat