2021. április 21. Konrád
Szeretet, mosoly, szív – Népművészeti tehetségkutatót tartottak Miskolcon
Miskolc Televízió/Kujan István
|
2018. május 31. 08:53
|
frissítve: 2018. június 01. 17:37
A Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület az idén kilencedik alkalommal hirdette meg a Dunán innen, Tiszán túl kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági népművészeti tehetségkutató versenyét. Szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei előválogatót tartották meg a Művészetek Házában, ahol népmese, népzene, népdal és néptánc kategóriában mérhették össze tudásukat a fiatalok.

A kulturális és hagyományőrző rendezvénysorozat célja, hogy a Kárpát-medence kulturális- népművészeti életét újszerű kezdeményezéssel bővítsék, és kulturális kínálatát gazdagítsák. Közvetlen cél az, hogy népszerűsítsék a magyar hagyományokat, a népi műveltséget, erősítsék a határon átnyúló kapcsolatokat, és hogy felkarolják a tehetségeket és a hátrányos helyzetűeket.

Rápóti-Fekete Mónika, a szervező Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke ismertette, tartottak már idén előválogatót Erdélyben, Kárpátalján, Dél- és Felvidéken, a miskolci az utolsó előtti állomás. A borsodi megyeszékhelyen több mint 300 gyermek vett részt az előválogatón, összességében pedig meghaladja a háromezret a regisztrált jelentkezők száma.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_019_web.jpg

– A többiek nevében is mondhatom, hogy ez a program egy valódi lelki feltöltődést jelent; önzetlenül, összefogva szervezzük meg évről évre a versenyt, amivel a magyar-magyar kapcsolatokat is szeretnénk erősíteni – fogalmazott.

Székelyföldről érkezett Miskolcra Péter László, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes táncoktatója, koreográfusa, hogy zsűrizze a fiatalok produkcióit néptánc kategóriában. Elmondta, a zsűrizés során figyelik, ki hogyan van például felöltözve, hogyan mozog, mennyire tud vidámságot belevinni a táncba – mert hát az a lényeg, hogy élvezzék a fiatalok, amit csinálnak, szeretettel adják át a közönségnek és a zsűrinek. Hozzátette még, hogy örömmel tapasztalja, hogy egyre többen szánják rá magukat a mozgásra, a táncra, hiszen ez egy boldogságforrás.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_027_web.jpg

A zsűri elnöke kárpátaljai magyar volt. Kokas Erzsébet kiemelte, a miskolci elődöntő mindig magas színvonalat hoz.

– Azt mondjuk a fiataloknak, hogy a szeretetüket, a mosolyukat, a szívüket tegyék bele a produkcióba, ez a legfontosabb. Igyekszünk mindig családias hangulatot teremteni a versenyeken, ennek köszönhetően valóban jól szerepelnek. A szakmai hozzáállás Miskolcon óriási, nagy munkát fektetnek bele a felkészítő tanárok. Fontos a fiatalok életében, hogy valamilyen népművészeti ággal foglalkozzanak, mert így megélik a hagyományokat, és életben tartják, és minden nap még magasabb szintre emelik a szívükben – fogalmazott.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_016_web.jpg

A Kriza Ákos polgármester fővédnöksége alatt megrendezett versenyre ellátogatott Hubay György országgyűlési képviselő is, aki azt emelte ki, hogy a mai rohanó világban azt próbálják belénk sulykolni, hogy nem fontos a haza, a nemzet, a család – „mi azonban ennek pont az ellenkezőjét mondjuk”, tette hozzá a Fidesz-KDNP politikusa.

dunan_innen_tiszan_tul_-_tehetsegkutato_verseny_elovalogato20180526_bl_007_web.jpg

– Ez a verseny is kiváló lehetőséget ad arra, hogy őrizzük népi hagyományainkat és kultúránkat. Az itt megjelent tehetségek ezt teszik, bennük él tovább a magyar nemzet, a magyar kultúra – hangoztatta.

A kárpát-medencei döntőt június 23-án rendezik meg Miskolcon, a Művészetek Házában.

Az előválogató végeredményét ITT tekintheti meg.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat