2024. július 24. Kinga, Kincső
„Szívesen közvetítünk szeretetet az embereknek”
Kujan István
|
2019. február 24. 11:43
|
frissítve: 2019. február 25. 11:04
Béke, megnyugvás, pozitív töltés – mindezek jellemzik a reggae-t, és annak jeles miskolci képviselőjét, a Sky Fanatic zenéjét is. A tavaly új nagylemezzel és klippel jelentkező zenekar énekesével, frontemberével, Nahaj Péterrel a Becherovka Miskolci Farsangon adott szombati koncertjük előtt beszélgettünk. Interjú.

minap.hu: „Fürdik a lelkem”, énekli a Ladánybene 27. Ha meg akarom „fogni”, meg akarom fejteni a műfajt, közel járok az igazsághoz, ha azt mondom: a zene hullámzásától, ritmusától megnyugszik a lelkem és ki tudok szakadni a néha terhes valóságból?

Nahaj Péter (N. P.): Valóban, ez a zene abszolút a megnyugvásról és a pozitív energiákról szól. Számunkra is ezt jelenti, és ezt igyekszünk is sugározni a közönségünknek. Minket aztán tényleg nemcsak egy munkakapcsolat köt össze – mi egy baráti társaság vagyunk, egy család. De szerintem ennek nemcsak a reggae-zenekaroknál kellene így lennie, hanem mindenkinél. Én magam nagyon sok mindent csinálok a zenélés mellett, ami a reggae-hez kapcsolódik, és nekem is a békét jelenti, amit mindenhol előtérbe kellene helyezni a hétköznapokban. Igyekszünk aztán mindig közvetlenek is maradni; ha a színpadról lejövünk, akkor se tűnjünk önteltnek, hanem alázatosan állunk a zenéhez és a közönséghez is.

sky_fanatic_190223_vcs_01.jpg

Fotó: Végh Csaba

minap.hu: A ska-reggae-n belül is igen széles a műfaji kínálat. Ti hogyan határoznátok meg magatokat, melyik vállfaját követitek a műfajnak?

N. P.: Mi egy reggae-ska zenekar vagyunk, de alapvetően reggae-t játszunk. Viszont próbálunk egy picit populárisabbak lenni, hogy a közönségnek emészthetőbb legyen ez a zene. Azt szoktuk mondani, hogy igyekszünk egy saját stílust kialakítani és képviselni a reggae és a ska alapjaira építve. Ez a „Sky”, a „Sky Fanatic-műfaj”, így határozzuk meg magunkat.

sky_fanatic_190223_vcs_03.jpg

minap.hu: Tavaly ünnepeltétek a fennállásotok hatodik évfordulóját, és ennek örömére ki is adtátok a második lemezeteket. Milyen volt a fogadtatás? Hogyan jellemeznéd az új dalokat?

N. P.: Nagyon sokat dolgoztunk a nagylemezen, teljesen elégedettek vagyunk, szerintünk jól sikerült. Az első korong is jó lett, de akkor azért még gyerekcipőben járt ez az egész nálunk… A közönség is jól fogadta, a dalok pedig azokat a témákat járják körül, ami most a zenekarunkat foglalkoztatja, ami most történik velünk. Most nagyon együtt van a csapat, és nagy lendülettel haladunk előre.

sky_fanatic_190223_vcs_05.jpg

minap.hu: Milyen várakozásokkal léptetek be az új évbe? Vannak olyan kitűzött, deklarált célok, amiket idén szeretnétek megvalósítani? A Facebook-oldalatok szerint technikailag sikerült előrelépni például. Készítettetek egy új klipet a Várj című számhoz, ami decemberben jött ki…

N. P.: Valóban, technikailag nagyon sokat fejlődtünk, ez elsősorban a koncert-felszerésünket érinti. Ezekkel az eszközökkel sokkal profibban tudunk játszani. Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy sok helyre eljussunk, ezzel eddig sem volt gond. Nyáron megyünk újra a Reggae Campre, amit a Ladánybene 27 szervez. Itt már visszatérő vendégek vagyunk, de rengeteg más helyre is hívtak minket, többek között Marosvásárhelyre, ahol rengeteg nagyzenekar mellett léphetünk fel. A Becherovka Miskolci Farsangon egyébként először lépünk fel, és ez is egy nagyon jó lehetőség, főleg, hogy szerintem a lehető legjobb időpontban, este fél 9-kor kezdünk.

sky_fanatic_190223_vcs_07.jpg

minap.hu: Nemrégiben ünnepelte volna Bob Marley 74. születésnapját. Korszakos előadó volt, nem csak a saját műfajában – hatása ma mennyire érződik? A reggae még mindig belőle építkezik?

N. P.: A zenekarunknak egyfajta példaképe, ez szinte természetes. Ő volt az, aki a szétvitte a világba és mindenkivel megismertette a műfajt. Pozitív energiát sugároz, ha hallgatjuk a zenéjét. Nekem van egy külön történetem, élményem: rádiózok a Reggae Campen, és a tavalyi fesztiválon Julian Marley, Bob egyik fia is fellépett. Tudtunk vele készíteni egy interjút. Ez nagy-nagy energiabomba volt számomra, hiszen egy legenda fia mellett ülni és interjúzni vele egy olyan dolog volt, amiről nem is mertem álmodni korábban. Véleményem szerint egyébként Bob Marley sokak példaképe lehet, és nemcsak zenei pályafutása miatt, hiszen emberi jogi aktivistaként is igyekezett a jó dolgokra rámutatni. Politikusokat békített ki, sőt: ismert a történet, hogy egyszer rálőttek a saját házában, de szerencsére nem halt bele. Másnap, mintha mi sem történt volna, megtartotta a tervezett koncertjét. Megkérdezték tőle, hogy miért állt ki? Erre azt válaszolta, hogy ha a rossz akaratú emberek nem alszanak, akkor én miért pihennék? Mi is igyekszünk jótékonykodni, szívesen közvetítünk szeretetet az embereknek.

sky_fanatic_190223_vcs_11.jpg

minap.hu: Ti is megemlékeztek a farsangon róla?

N. P.: Terveztük, hogy eljátsszuk egy dalát, de idő hiányában ez most kimarad. De nyilván megemlékezünk róla a koncert során, fel fogjuk hívni rá a figyelmet.

sky_fanatic_190223_vcs_18.jpg

minap.hu: Aki esetleg most ismerkedik a reggae-vel, annak mit tudnátok ajánlani, rajtatok kívül mely zenekarokkal kezdje az ismerkedést? A kortársak közül kikre érdemes odafigyelni? Én személy szerint például nagyon szeretem a Stick Figure-t, de Damien Marley néhány száma is közel áll hozzám…

N. P.: Igazából mindenkivel (mosolyog). Mindenkit, aki magyar reggae-t játszik, szerintem érdemes meghallgatni. Ez egy rétegzene, de így is van legalább 70-80 zenekart minimum, akiket fel tudnék kapásból sorolni. Én azonban azt javaslom, hogy a zenemegosztókra fellépve hallgassanak minél több magyar reggae-t, hiszen attól, hogy nekünk nem jamaicai gyökereink vannak, attól még ugyanúgy át tudunk adni pozitív töltést.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat