2024. július 24. Kinga, Kincső
Takata-építkezés csúcsra járatva
minap.hu
|
2014. szeptember 02. 17:31
|
frissítve: 2014. szeptember 04. 21:26
Gőzerővel és az ütemterv szerint halad az építkezés a Déli Ipari Parkban, a Takata-gyárban. Az elmúlt két-három hónapban szinte kinőttek a földből az épületek, melyeken jelenleg 650 ember dolgozik, ez a szám pedig két héten belül 1200-ra emelkedik. A beruházást egy bejárás keretében kedden a város és a holding vezetése is megtekintette.

Kersten Bachmann, a Takata Corporation légzsák- és elektronikai üzletágának európai igazgatója várta kedd délután Kriza Ákos polgármestert, Pfliegler Péter alpolgármestert és Vécsi Györgyöt, a Miskolc Holding Zrt. elnökét.

 

A bejárás során elhangzott, hogy jelenleg szinte csúcsüzemben zajlik az építkezés, hiszen minden típusú munkafolyamat halad egyszerre. Épül az energiaellátás, a parkolók, minden épület különböző készültségi fokozatban van, miközben gipszkartonoznak, vezetékeket szerelnek, kötik a spinkler oltórendszert, szerelik a szellőzést.

takata_140902_fkcs_36.jpg

Ennél is magasabb fokozatba kapcsolnak azonban két héten belül, 650-ről 1200-ra nő a munkások száma, és a belső kialakítások, a technológiák, gyártósorok szerelése, telepítése is elkezdődhet.

takata_140902_fkcs_26.jpg

Az energiaközpont épülete gyakorlatilag kész, a vezetékek a legtöbb helyen már a föld alatt vannak, néhány helyen láthatóak még szabadon a fűtéscsövek. Mint Vargay Balázs, a Takata Safety Systems Hungary Kft. építési mérnöke elmondta, ez lesz a gyár szíve, innen látják majd el az egészet meleg vízzel, sűrített levegővel, a gépészeti rendszereket elektromos árammal, gázzal, az épületeket fűtéssel. A fűtési rendszer a PannErgy rendszeréhez csatlakozik, és geotermikus energiát használnak majd. 

Loading Video...
Nem

 

 

Az energiaközpont szomszédságában áll a kisebbik csarnok, ez az úgynevezett inflátorépület, itt a légzsák gázképző szerkezetét gyártják majd. Elhangzott, a hozzá tartozó kiszolgáló épületekben, illetve a csarnokban csak a napi felhasználáshoz szükséges mennyiségű robbanóanyagot tárolják majd, a többit az úgynevezett bunkerben, vagyis a szükséges törvényi, védelmi előírásoknak megfelelően kialakított épületben.

takata_140902_fkcs_25.jpg

A nagyobbik, a légzsákgyártó csarnok, amely impozáns méretekkel rendelkezik, hiszen 150-szer 200 méteres, ugyanakkor tesztcsarnok és készáruraktár is kapcsolódik hozzá. Ebben az épületben is a villany, víz, fűtés, szellőzés szerelését végzik, néhol még a kitöltő falakkal, gipszkartonozással is dolgoznak.

takata_140902_fkcs_34.jpg

A vendégek és házigazdáik kisétáltak a leendő kapu elé is, ahol a holding alvállalkozói dolgoznak, hiszen a Déli Ipari Park infrastruktúráját pályázati, illetve kormányzati támogatás segítségével építették ki. Így a Sajó-hidat is, amelyen begördül majd a forgalom az ipari parkba és a Takata gyárba, illetve az autópálya-kapcsolatot és a körforgalmat, amely a híddal szemben már kész, a virágosítása is megvan, csupán a közvilágításon dolgoznak a kivitelezők.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat