2020. január 22. Vince, Artúr
"A társulat igazi közösséggé kovácsolódott" Évadzáró ülés a színházban (Képgalériával!)
minap.hu
|
2018. május 29. 22:24
|
frissítve: 2018. június 01. 12:25
Évadzáró társulati ülést tartott kedden a miskolci teátrum. Béres Attila igazgató egyebek mellett elmondta: arra a legbüszkébb, hogy a társulat az elmúlt időszakban igazi közösséggé kovácsolódott. Kiemelte, azt is nagyon fontosnak érzi, hogy kevesebb előadással idén több nézőt sikerült bevonzani.

 – Három évvel ezelőtt arról beszéltünk a művészeti tanács tagjaival, hogy igazi közösséget szeretnénk építeni. Hittük, hogy ez az, ami meg tudja teremteni a jó színház alapjait. Mindkettő sikerült: a jó közösség kapcsán pedig nem csupán a színészekről beszélek, hanem az itt dolgozók mindegyikéről, a nézők elégedettsége pedig a társulat munkájának a legfontosabb fokmérője. Véleményem szerint rendkívül jó volt ez az évad, ezt bizonyítja az is, hogy sok fesztiválon meg tudtunk jelenni - mondta el Béres Attila az évadzáró előtti sajtótájékoztatón.

A direktor kiemelte, négyszáznegyven előadást játszottak ebben az évadban, ötvennel kevesebbet, mint tavaly. A nézők száma összességében valószínűleg mégis meghaladja a tavalyit, ami százharminckilencezer volt. – Örömre ad okot az is, hogy bérleteket tavaly ugyanekkorra ezerhatszáz körül adtunk el, most kettőezer-nyolcszázat. Előadások tekintetében sokat hozzáadtunk ahhoz a sokszínűséghez, ami korábban is megvolt. Megígérhetem, hogy jövőre is lesznek különböző műfajok, különböző típusú előadások. Egyvalami lesz csak, ami állandó marad: a társulat – hangsúlyozta Béres Attila, kiemelve, hogy a Miskolci Nemzeti Színház ma egy igazi brand.

szinhaz_evadzaro_180529_ja_14.jpg

Az évadzáró társulati ülésen megemlékeztek az elhunyt kollégákról, Kerékgyártó László gazdasági igazgatóról és Komáromy Éva színésznőről. Béres Attila beszédében felidézte a színház művészeinek az évadban elnyert kitüntetéseit, amelyek között volt legjobb női szereplőnek járó elismerés, szakmai különdíj, színi kritikusok díja, közönségdíj, a legjobb táncművész elismerése, Érdemes Művész kitüntetés, Jászay Mari-díj, Déryné-díj, Nívó Díj és Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetés.

A díjak felsorolása után elismerést adtak át a huszonöt, harminc és ötven éve a színházban dolgozó kollégáknak. Három új örökös tagot is bejelentettek: Máhr Ágnes színművészt, aki 1979-től tagja a Miskolci Nemzeti Színháznak, Szegedi Dezsőt, aki 1982-ben még énekkari tagsággal kezdett és Koncz Boglárkát, aki 1982-től segédrendező volt, három év múlva művészeti titkár lett, majd 1994-től főtitkár a színházban.

szinhaz_evadzaro_180529_ja_60.jpg

Több cég is felajánlott a legjobb színésznek és előadásnak járó díjat. Elismerést kapott Fandl Ferenc, Harsányi Attila és Görög László színművész, valamint a Kabaré című előadás. Egy személyautó kéthavi használatát a Miskolc Autóház Kft. ajánlotta fel Rózsa Krisztiánnak, akit az évad színészének választottak a társulat tagjai. Ugyanezen a szavazáson a legjobb zenekari művész Székely Balázs, az évad énekkari művésze Marozsán Zoltán, balettművésze pedig Fűzi Attila lett. A művészeti tanács díját Koncz Boglárkának ítélték oda. A tavaly alapított Spiritusdíjat – amelyet a színház vezetősége ítél oda egy kiemelkedő munkát végző munkatársnak – idén Kocsis Attila gyártásért felelős műszaki vezetőhelyettes érdemelte ki.

25 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              BORKUTI MÁRIA pr-vezető

                                                           LENDVAI PÉTER zenekari tag

                                                           MOLNÁR SÁNDOR TAMÁS színművész

                                                           NAGY SÁNDOR hangosító

                                                           TÓTH JUDIT titkárnő

30 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              BOZÓKI MARIANNA díszlet- és jelmeztervező

                                                           JÓZSEF ÉVA zenekari tag

                                                           MAJLÁTH MARIANNA énekkari tag

                                                           MÉSZÁROS IMRE zenekari tag

50 ÉVE A SZÍNHÁZBAN              TAKÁCS MÁRIA énekkari tag

Díjak az évadban:

NÁDASY ERIKA - Legjobb női mellékszereplő (Városmajori Színházi Szemle - A hülyéje) LA MANCHA LOVAGJA - A szakmai zsűri különdíja az előadás látványvilágáért (Vidéki Színházak Fesztiválja)

KIVILÁGOS KIVIRRADTIG - Színikritikusok Díja, legjobb előadás 2017

CZAKÓ JULIANNA - Junior Príma Díj

BÁNYAI MIRJAM - Közönségdíj (SzólóDuó Nemzetközi Táncfesztivál)

GÁSPÁR TIBOR - Érdemes Művész

HARSÁNYI ATTILA - Jászai-díj

FŰZI ATTILA - Magyar Bronz Érdemkereszt

SZIRBIK BERNADETT ÉS RÁKAI ANDRÁS - Versünnep 2018 döntőjének győztesei megzenésített vers kategóriában.

GÁSPÁR TIBOR - Déryné-díj

KRAMCSÁK JÁNOS - Miskolc város Nívó díja

BÁNYAI MIRJAM - Az évad legjobb táncművésze (Magyar Táncművészeti Szövetség díja)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat