A nyár kulináris élvezetei közé sorolható ez a hétvége, hiszen újra kitárul a gyógynövények szerelmesi előtt a titkok kamrája. Gyógyszeripar ide vagy oda, a Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok iránti érdeklődés egy szemernyit sem kopott meg egy évtized alatt sem – tizenegy éve töretlen az érdeklődés Gyuri bácsi csodanövényei iránt.
Szabó György 150 féle gyógynövényt ismer és használ. Megannyi olyan, gyógynövényekből készülő teája van, amely komoly betegségek megelőzésére és gyógyítására használatos. A 89 éves Gyuri bácsi a növények gyógyító erejéről még a nagymamájától tanult, aki szintén a gyógynövényeknek szentelte az életét. A sajókazinci nagymama, Bori néni szülőfalujából hozta magával a füvek gyógyító erejének ismeretét, és tiszteletét, amIt továbbörökített unokájában. Gyuri bácsi már gyermekként meglátta a természet adta lehetőségeket, s napról napra járta az erdőt gyógynövények után kutatva, miközben folyamatosan szívta magába nagymamája bölcsességét. Lopes-Szabó Zsuzsa, Gyuri bácsi lánya örökölte édesapja gyógynövények iránti elhivatottságát és folytatta a hagyományt.
A Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok több ezer embert vonzanak évente ebbe a Bükk lábánál elterülő kis faluba, hiszen a „füvesember” hite ragadós, és Gyuri bácsi hatására már sokan érdeklődnek a fitoterápia világa iránt.
2017-ben a program a „Természet, ahol otthon vagyunk” mottó köré épült. A Nagysátorban és a Közösségi házban előadásokat hallgathatott az a megszámlálhatatlan tömeg, aki a fesztiválra ellátogatott. Szűrővizsgálatokon lehetett részt venni, valamint volt Diabess sátor is, ahol Soltész Erzsébet diabetikus adott személyre szóló tanácsokat a látogatóknak. A fesztiválon szakképzett túravezetők társaságában kirándulhattak a Bükkben a természet szerelmesei, valamint Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjében is szétnézhetett minden lelkes füves rajongó.
Kicsik és nagyok életkortól függetlenül megtalálták a nekik megfelelő elfoglaltságot, hiszen szabadtéri népi játékok és kézműves foglalkozások várták a legapróbb vendégeket is. Az idősebb generáció tagjai pedig lubickolhattak a kulináris élvezetekben az előadásokon és a túrákon.