2024. április 13. Ida
Több fiatalt szeretnének bevonni a tudományos életbe - éves közgyűlést tartott az MTA Miskolci Területi Bizottsága
minap.hu
|
2019. február 19. 15:56
|
frissítve: 2019. február 22. 13:49
Február 19-én tartotta éves közgyűlését az MTA Miskolci Területi Bizottsága. A rendezvényen Roósz András elnök beszámolt az MTA MAB 2018. évi tevékenységéről és felvázolta a 2019. évi terveiket, melyek egyik fő irányvonala, az ifjúság, a középiskolások bevonása a tudományos életbe.

mab_kozgyules_190219_vcs_01.jpg

Fotó: Végh Csaba

A közgyűlésen megjelent és köszöntőt mondott Török Ádám akadémikus, az MTA főtitkára is.

mab_kozgyules_190219_vcs_11.jpg

Roósz András beszmolójában kiemelte: a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságához három megye tartozik, ésa  határon túl is tevékenykednek. A  MAB társadalmi feladatai közé tartozik az új tudományos eredmények közvetítése a régióban, illetve a tudományos élet, stratégiák és programok szervezése is. A  Miskolci Akadémiai Bizottsághoz tíz akadémikus tartozik, tagja három külső akadémikus és két egyetem rektora is - mindösszesen 43 tagot számlál. Immár 16 szabizottsággal működnek, további céljuk egy művészeti szakbizottság létrehozása, amelyre történtek már törekvések. 

mab_kozgyules_190219_vcs_12.jpg

Az MTA-MAB elnöke a tavalyi év eredményei közül kiemelte az Építet Környezet szakbizottság létrehozását. – Másik fontos eredményünk, hogy mindhárom hozzánk tartozó megye Tudományos Ismeretterjesztő Társulatával szerződést tudunk kötni. A középiskolásokat rajtuk keresztül próbáljuk majd elérni és bevonni a tudományos életbe. Ennek főként Nógrádban van nagy jelentősége hiszen ott nincs felsőoktatási intézmény - hangsúlyozta.  Szeretnék kiterjeszteni a tevékenységüket, immáron négy helyen létesült MTA klub, ahol közérthető módon tartanak érdekes, ismeretterjesztő előadásokat. Az egyik ilyen május 22-én várható, Lovász László matematikus előadása. 

mab_kozgyules_190219_vcs_08.jpg

A tervezett programok közé tartozik a Tudomány Ünnepe, melyet a 2018-as évben a Határtalan Tudomány szlogennel rendeztek meg. Ezt 2003 óta ünnepli hivatalosan az MTA november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Az elmúlt évben rendezvényt szerveztek Fenntarthatóság ez egészségügyben címmel, amely innovatív egészségügyi előadásokkal várta a szakmabelieket. A Miskolc Tv közreműködésével fut a Tudomány a hétköznapokban című műsor. Minden második hét szerdáján zajlanak az Akadémiai Esték, és könyvkiadás is tartozik a bizottság tevékenységéhez. 2019-ben Nógrád megyében lesz a  MAB központi megnyitója. 

mab_kozgyules_190219_vcs_13.jpg

Minden átadják a területi biztottság díjait. A MAB Emlékérmet a tavalyi évben Lendvai Ferencnek adományozták, aki 1993 óta tanít a Miskolci Egyetemen, főként  társadalomfilozófiai kérdésekkel foglalkozik. A Kitüntető Tudományos Díjból hármat adtak át, a Fiatalok Tudományos Díjából szakbizottságonként egyet. Utóbbihoz 100 000 forintos anyagi támogatás is jár.

mab_kozgyules_190219_vcs_05.jpg

A közgyűlésen tudományos eredményeiért és a MAB keretein belül végzett munkájáért Kitüntető Tudományos Díjat adományoztak Kundrák Jánosnak a Gépészmérnöki és Informatikai Kar professzorának. Mint elhangzott, a gépgyártástechnológiai tanszék vezetőjeként rengeteget tett a különböző szakmai területek fejlesztéséért. Évtizedek óta dolgozik a kar szakmai fejlődéséért és az innovatív járműipari energetikai fejlesztésekért. 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat