2019. augusztus 21. Sámuel, Hajna
Tömegeket vonzott az utcára a Fröccsfesztivál
Muntyán Bernadett
|
2018. június 24. 14:22
|
frissítve: 2018. június 26. 08:57
A fröccs nem más, mint a bor és a szóda vidám egymásra találása – hangoztatták a szervezők a fesztivál előtti néhány napban. Mára pedig már minden miskolci tudja: a fröccs még ettől is sokkal többet jelent (legalábbis a helyiek számára).

Az időjárás kissé keménykezű volt a Fröccsfesztivállal: nem volt az a rekkenő hőség, sem az a tikkasztó nyári meleg, olykor-olykor elkapott minket a zápor is, de a szeszélyek ellenére, a Kisavas Első sor megtelt élettel, és fesztiválpohárral a kézben bóklászó emberekkel. Nyugodt szívvel kijelenthetjük: ha van kitűnő bor- és gasztrokínálat, amihez társul még egy kis zenei élmény is, akkor a miskolciak örömmel merészkednek ki az utcára és élvezik az Avas nyújtotta lehetőségeket.

froccsfesztival_20180623_vcs_15.jpg

– Az Avas, Miskolc város kincse, mely egyben egy kitűnő rendezvényhelyszín is – méltatta a város hegyét Kiss Attila, a Cellárium Hungaricum Közhasznú Egyesület elnöke, a rendezvény főszervezője. – Az elmúlt két napban azt láttuk, hogy az egész utca – a Kisavas, Első sor – benépesült, szombaton már délutántól jöttek az emberek, ugyan még esernyővel a kézben, de víz egyébként is kell a fröccsbe, úgyhogy minket ez nem zavart – mondta nevetve.

froccsfesztival_20180623_vcs_17.jpg

Miért épp a fröccs köré épült a fesztivál?

–Egy baráti fröccsözés alkalmával született az ötlet – emlékszik vissza a főszervező. „Ha belegondolunk, a bor és a szódavíz találkozása egy igazi ünnep, mely a vidámságot, a beszélgetést, a jó hangulatot jelenti” – magyarázta a fesztivál miértjét. Mint mondta, az elmúlt években hólabdaként nőtt a fesztivál, és láttuk, hogy Miskolcnak erre szüksége van: érdekes módon korosztálytól függetlenül. – Hiszen itt lehet enni-inni, beszélgetni; egy igazi fóruma lehet ez a baráti társaságoknak – hangoztatta.

froccsfesztival_20180623_vcs_14.jpg

Évről-évre nő a kínálat

Idén már 28 pincészet mutatkozott be, 3 színpadról szólt az élőzene és 8 gasztroponton lehetett ínycsiklandozó ételeket kóstolni: a Kisavas Első sor pedig tulajdonképpen ezzel a létszámmal megtelt. – Elsődleges célunk, hogy a Bükki borvidék hírét népszerűsítsük: gyönyörű borok érkeznek a Bükki borvidékről, és helyiként úgy érezzük, küldetésünk ennek a vidéknek a támogatása – hangsúlyozta Kiss Attila, majd hozzátette: a Bükki borvidék mellett természetesen a másik küldetésünk a régió borvidékeinek (Eger, Tokaj) bemutatása – de persze idén is vannak Villányból és Balatoni borvidékről vendégborászok, de alapvetően a régió boraira helyeztük a hangsúlyt.

froccsfesztival_20180623_vcs_09.jpg

Kisfröccs, hosszúlépés, vagy esetleg viceházmester – a miskolciakat kérdeztük borkultúrájukról

– Én speciel a hosszúlépést szeretem, amikor egy kicsivel több a szódavíz, mint a bor (1 dl bor + 2 dl szódavíz). Ez egy üde, friss szomjoltó, az alkoholtartalma körülbelül olyan, mint egy söré, szerintem nincs ennél jobb – mondta Nagy Zsolt. Mint mondta, fröccsözni alapvetően nyári hőségben szoktak az emberek, de én úgy gondolom a folyadékbevitel szempontjából a fröccs elengedhetetlen.

froccsfesztival_20180623_vcs_11.jpg

– Az a tapasztalat, hogy minél hűvösebb van, annál tisztábban isszák az emberek a bort, és annál inkább a vörös felé tolódik el a borfogyasztás. Tehát a nyári hőségben a könnyű fehérborok, a roséborok mennek leginkább, amikor pedig hűvösödik az idő, akkor elindul az ember egy vörös vagy pedig egy édes bor irányába – osztotta meg velünk tapasztalatait.

froccsfesztival_20180623_vcs_10.jpg

Zalán Attiláné és barátnője, Pásztor Andrea éppen 2-2 dl bort vásároltak, amikor összetalálkoztunk a Kisavas Első soron. – Fröccsöt leginkább akkor fogyasztunk, ha nagy hőség van: ilyenkor száraz bort iszunk fröccsnek, hosszúlépésnek – mondta. – Most inkább tisztán iszom, így természetesen egyszerre kevesebbet fogyasztok belőle, de az idő miatt most ezt kívántam. Én alapvetően az édes bort kedvelem – folytatta, majd hozzátette: azt szeretem ebben a fesztiválban, hogy itt az ember mindig összefut egy-két régen látott ismerőssel.

froccsfesztival_20180623_vcs_04.jpg

Pásztor Andrea a vörösbort kedveli inkább: számomra sokkal gyümölcsösebb az íze, mint a fehérbornak. – Bár nem vagyok valami nagy borszakértő, de számomra teljesen más íze van, mint a fehérbornak – részletezte.

Akadtak olyanok is a tömegben, akiket a gasztronómia csalogatott ki szombat este a Kisavasra. – Alapvetően a gasztronómiai kínálat miatt jöttünk, de az imént kóstoltunk meg egy mentás bort. Ma este inkább a különleges borok iszogatjuk, hiszen máskor ilyenre nincs lehetőségünk – fogalmazott Csoma Orsolya, aki egy komplett baráti társasággal érkezett a fesztiválra. Hozzátette: a száraz borokat kedvelem inkább, amit általában fröccsnek fogyasztom, a kedvencem a viceházmester (2 dl bor + 3 dl szódavíz).

froccsfesztival_20180623_vcs_03.jpg

– Szinte mindegyik Fröccsfesztiválon itt voltunk, talán 1-2 alkalom maradt ki. Nagyon szeretjük a finom borokat és ezt a hangulatot – mondta Figeczkiné Kobzi Barbara, majd hozzátette: úgy gondolom, egyre jobb minőségű borokkal találkozunk itt, és maga a fesztivál is egyre színvonalasabb.

froccsfesztival_20180623_vcs_02.jpg

– Tetszik, hogy bővebb a választék akár a gasztronómiát, akár a borokat illetően, és a borkedvelő szolid közönség. Rend van, nyugalom van, és mégis kulturáltan lehet szórakozni – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a könnyedebb, száraz, illatos, nyári borokat kedvelem, és a hosszabb fröccsöket, mint például a sport fröccs (1 dl bor + 4 dl szódavíz).

froccsfesztival_20180623_vcs_01.jpg

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat