2024. május 26. Fülöp, Evelin
Tradíció, rang és presztízs – A centenáriumi évben is megrendezték a Tradicionális Miskolci Jogászbált
Kujan István
|
2019. január 26. 10:15
|
frissítve: 2019. január 28. 13:54
Idén 100 éve annak, hogy Eperjesről Miskolcra költözött az evangélikus jogakadémia. A hagyományok felelevenítéséről, továbbéléséről, de a fiatal hallgatók és a már komoly karriert befutó jogászok találkozásáról is szól a Tradicionális Miskolci Jogászbál, amit harmadik alkalommal rendeztek meg a Miskolci Egyetem díszaulájában.

A bál fővédnöke a Miniszterelnökséget vezető miniszter volt. Gulyás Gergely köszöntőjében a miskolci jogászélet szépségeiről szólt, amire elmondása szerint a fővárosban, illetve más vidéki egyetemeken sokan némi irigységgel tekintenek. – Azt is hallottam, hogy a miskolci jogászbált mindig a jó kedv és a tánc jellemzi, és lehetőség van a kötetlen ismerkedésre is. Remélem, hogy a bál tradíciói folytatódnak – tette hozzá.

jogaszbal_190125_ja_40.jpg

Torma András rektor örömének adott hangot, hogy jogászrektorként köszöntheti a bálozókat. Kifejtette: ezen az eseményen is átérzi, mennyire jó magyarnak,  miskolcinak, egyetemi oktatónak, kutatónak és polgárnak lenni.

jogaszbal_190125_ja_41.jpg

A bál örökös tiszteletbeli fővédnöke Boleratzky Lóránd. A Miskolci Evangélikus Jogakadémia magántanára, a Miskolci Egyetem Díszpolgára 99 éves, személyesen nem tudott jelen lenni a bálon, gondolatait a jogi kar dékánja tolmácsolta. A tiszteletbeli fővédnök levelében úgy fogalmazott: a jogakadémia megjelenésével egy színvonalas felsőoktatási intézmény és tudományos műhely kezdte meg működését a városban, ami Miskolc város tekintélyét, presztízsét is növelte. A jogászbálról szólva kiemelte, a város egész közönségét megmozgatta, rangot jelentett az azon való részvétel. „Azt kívánom, hogy a tradíció éljen tovább a mai jogászbálban is” – zárta szavait Boleratzky Lóránd.

A köszöntőket követően Buday Barnabás, a Borsod–Hevesi Egyházmegye esperese áldotta meg a jogászbált, majd a Szinvavölgyi Táncegyüttes táncát csodálhatta meg a báli közönség. Ezt követően a „Most ütik a jogászt agyon” című zenés produkciót láthatták, a Miskolci Balogh Zoltán és Zenekara közreműködésével.

jogaszbal_190125_ja_46.jpg

A Tradicionális Miskolci Jogászbált harmadik alkalommal rendezték meg, a szervezők igyekeznek minden évben más-más hagyományra helyezni a hangsúlyt. Csák Csilla, a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar dékánja érdeklődésünkre elmondta, a jogászi hivatásrendekhez, és különösen az eperjesi jogakadémiához kapcsolódó hagyományokat régóta kutatják a Karon. Idén a báli közönségnek egy zenei CD-vel kedveskedtek, ami az eperjesi jogakadémia nótakincsének gyöngyszemeit tartalmazza. A bált egyébként a Kar támogatásával a Miskolci Jogásztradíciók Megőrzéséért Egyesület szervezi.

– A jogászbálok mindig rangos társadalmi események voltak, a város meghatározó eseményei, ennek elérése a célunk most is. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy fiatal oktatóink és hallgatóink is bekapcsolódjanak a báli forgatagba, hogy idővel ők vigyék majd tovább a tradícióinkat – tette hozzá.

jogaszbal_190125_ja_57.jpg

A díszvendégek között jelen volt a - korábban szintén a Miskolci Egyetemen végzett - európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár is. Varga Judit az egyetemről szólva kiemelte az oktatás színvonalát, és az itteni közösség összetartó erejét. – Nagyon jó szakmai képzést kaptunk. Olyat, amit hazánk, de Európa bármely városában büszkén használunk, bárhol megálljuk vele a helyünket. Mindig hangoztatom, mennyi mindent adott nekem Miskolc: jó iskolákat, szerető közösséget, ami egy egész életre biztonságot ad az embernek. Ezzel a magabiztosággal pedig minden kihívással képesek vagyunk megbirkózni – húzta alá az államtitkár.

jogaszbal_190125_ja_16.jpg

Szinay Attila agrárminisztériumi jogi ügyekért felelős helyettes államtitkár szintén a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett. Érdeklődésünkre úgy fogalmazott, büszkének kell lennünk arra, hogy Eperjes-Miskolc jogakadémiája milyen nagy tudású jogászokat adott a nemzetnek. – A budapesti munkám során rengeteg pozitív visszajelzést kapok arról, mennyire magasan értékelik a Miskolcon végzett jogászok tudását – emelte ki.

jogaszbal_190125_ja_60.jpg

Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnöke azt hangsúlyozta, hogy a jogászbálon a múlt és a jelen, illetve a jövő kéz a kézben jár, a fiatalabb generáció megismerkedhet az innen indult, azóta komoly tisztségekben dolgozó jogászokkal. – A hallgatók egy erős inspirációt kaphatnak arra, hogy érdemes a Miskolci Egyetemen tanulni. A jövőt látjuk bennük. Van egy rendkívül tartalmas együttműködési megállapodásunk az egyetemmel, ennek alapján több tehetséges leendő kollégánkat tanítjuk egy instruktori rendszerben. Belekóstolhatnak a bírósági munkába, reméljük, minket választanak majd a diploma megszerzése után – tette hozzá.

Kiss János alpolgármester arról szólt, hogy a bál nemcsak egy társadalmi esemény, nemcsak arról szól, hogy a jogászi hivatás képviselői összegyűlnek, hanem arról is, hogy megemlékeznek egy kultúráról, egy tradícióról. – Úgy gondolom, a mai nap méltó az elmúlt 100 évhez. Jeles vendégek, miniszter, államtitkárok is jelen vannak, de miskolci, fővárosi és környező megyékből érkezett kollégákat is köszönthettünk. Ez pedig nemcsak a 100 évnek szól, hanem a mának is: a vendégek elismerik, hogy Miskolcon meg tudott honosodni a jogászi hivatásrend, az elmúlt évtizedekben számos kiváló jogászt tudott kibocsátani az egyetem, akik hazánk meghatározó jogászaivá váltak – hangsúlyozta az alpolgármester.

jogaszbal_190125_ja_56.jpg

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat