2024. április 13. Ida
Tűz és víz pusztít Ausztráliában
MTI
|
2019. február 02. 17:29
|
frissítve: 2019. február 04. 09:55
Tűz pusztít Ausztrália legnagyobb szigetén, Tasmánián, a kontinens méretű ország keleti részében, Queenslandben pedig a heves esőzések keltette árvíz okoz gondot.

Tasmánián az elmúlt két napban már 170-190 ezer hektáron ég az erdő – közölte a tartományi tűzoltóság. A száraz, szeles idő nehezíti az oltást, még mintegy negyven tűzfészek terjedését nem állították meg. Hatalmas területek borultak lángba a tartomány középső, déli és délkeleti részén. Lakott területeket is fenyeget a tűz.

tuz_ausztralia.jpg

FORRÁS: AFP/ROB GRIFFITH

Egyelőre ötszáz embert kellett kimenekíteni a veszélyeztetett déli Huonville-ből. Az állam tizenhat körzetére adtak ki figyelmeztetést, hogy adott esetben nagyon gyorsan hagyják el lakhelyüket az emberek. A hatóságok közölték, hogy az érintetteknek segélyeket osztanak, ruhákat és élelmiszert adnak.

Az Ausztrália keleti részén fekvő Queenslandben a monszunesők következtében tovább romlik az árvízhelyzet. A meteorológusok előrejelzése szerint szombaton 150-200 milliméternyi eső hullhat az állam északi részén fekvő Townsville környékén. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy ha tovább romlik az árvíz helyzet igyekezzenek magasabban fekvő területekre menni.

ausztralia_viz.jpg

Fotó: MTI/EPA/AAP/Andrew Rankin

Korábban a környéket katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. A következő két napban további heves esőzések várhatók. Mintegy négyszáz katonát mozgósítottak, hogy megvédjék a veszélybe került településeket.

Middleton közelében a Diamantina folyó miatt egy farmer saját helikopterén mentett ki a megáradt területen rekedt autóból két német és két svájci turistát. Mind a négyen sértetlenül kerültek biztonságos helyre.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat