2019. április 20. Tivadar
Új kenyér, rétesvonat, népi játékok – ünneplő miskolciak a belvárosban (Képgalériával!)
Muntyán Bernadett
|
2018. augusztus 20. 17:41
|
frissítve: 2018. augusztus 22. 19:37
Augusztus 20-án, hétfőn már kora délután megtelt a belváros kikapcsolódni, ünnepelni vágyó miskolciakkal, akiket az új kenyér illatán kívül, most is számos szórakoztató programmal, koncerttel, családi- és gyermekrendezvénnyel vártak.

Egész napos programokkal várták a nemzeti ünnepen várta a miskolciakat a városközpontban. Népi fajátékok csalogatták a rekkenő hőség ellenére is a kis gyermekes családokat, az idősebb generáció tagjait pedig az új kenyér illata.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_05.jpg

– Mi a gyerekprogramok miatt jöttünk ki a Városház térre – nyilatkozta a minap.hu-nak Garainé Dervarics Mónika. Elmondása szerint általában kirándulni szoktak augusztus 20-án, de most nagyon sok olyan rendezvény van a belvárosban, ami megtetszett a gyereknek – Az új kenyér ünnepe alkalmából én is sütöttem otthon néhány kiflit – mondta mosolyogva a fiatalasszony.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_14.jpg

Idén is zakatolt a rétesvonat, és „megnyílt” a népművészeti kirakodóvásár is. Vlt „kezes-lábas” játszóház, népművészeti mesterségbemutató.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_03.jpg

Derecskei Csilla az interneten látta meg, milyen programok lesznek ma a Szent István téren, akkor döntött úgy, hogy a gyerekkel mindenképpen kijönnek ide. – Nagyon szeretjük ilyenko megkóstolni a kürtőskalácsot, fagyizgatni is szoktunk, sok lehetőség van a kellemes időtöltésre - mondta el. Ők Tiszaújvárosból érkeztek az augusztus 20-ai miskolci ünnepség kísérőprogramjaira.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_06.jpg

– Számunkra most a gyermek az első, úgyhogy nagyon várjuk a tűzijátékot is, biztos nagyon tetszik majd neki – fogalmazott Csilla. Hozzátette. nagyon jó ilyenkor nagy közösségben lenni, amikor mindenki egyszerre ünnepli az államalapítást, Magyarországot.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_09.jpg

A Szent István téren az érdeklődők egész nap vásárolhattak az új lisztből készült új kenyérből. – Elindult a klímaváltozás, ami nagyon gyors felmelegedéssel jár, 30-35 év múlva valószínűleg már teljesen más gabona kell majd – mondta el érdeklődésünkre Kalmár Mendel Gergely, növénynemesítő. – Az idei gabonatermés is kevesebb lett, mint a tavalyi, és sajnos évről-évre egyre kevesebb lesz. Rengeteg csapadék, és kevésbé perzselő időjárás kellene ahhoz, hogy az őszi búzából jobb termés legyen – fogalmazott.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_11.jpg

Juhos Petra elsősorban a hagyományok tiszteletét emelte ki az ünnepról szólva. Ők minden évben részt veszmek az ünnepi rendezvényeken, vásárolnak az új kenyérből, és részt vesznek Istentiszteleten. 

augusztus20_unnep_20180820_vcs_15.jpg

Benkéné Tóth Barbara számára augusztus 20-a elsősorban a pihenést jelenti, és a keresztény magyar hagyományok továbbadását gyermekeinknek. Mint portálunknak elmondta, ezen a napon ők is minden évben elmennek templomba, majd kisétálnak a belvárosba, hogy megvásárolják az új kenyeret.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_19.jpg

A Városháza aulájában déltől este 7 óráig véradást szervezett a Magyar Vöröskereszt Megyei Szervezete. Akik eljöttek, megismerkedhettek a Miskolci Állatkert és Kultúrpark néhány lakójával is: – Szakállas agámával, kaméleonnal, vörös királysiklóval és rovarokkal érkeztünk a véradó napra – sorolta Kövesdi Kinga, zoopedagógus.

augusztus20_unnep_20180820_vcs_24.jpg

A jó hangulatról olyan fellépők gondoskodtak és gondoskodnak még éjszakába nyúlóan, mint Kállay Saunders András, Demjén Ferenc, de itt lesz még a Miskolci Dixieland Band is. Az államalapítás ünnepét pedig a várva várt tűzijáték zárja majd este 10 órakor a Szent István téren.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat