2019. szeptember 23. Tekla
Új minősítő találkozó indult útjára
minap.hu
|
2014. szeptember 24. 17:58
|
frissítve: 2014. szeptember 24. 17:58
A Manézs Színjátszó-találkozó már első alkalommal felülmúlta a szervezők várakozásait, hiszen 4 megyéből és a határon túlról 7 csapat 8 előadással mutatkozott be.

Első alkalommal rendezte meg szeptember 20–21-én a Manézs Színjátszó találkozót, Lengyel Pál emléke előtt tisztelegve, a Montázs Drámapedagógiai és Közművelődési Egyesület, a tiszaújvárosi Derkovits Kulturális Központ és a Magyar Szín-Játékos Szövetség.

A találkozó már első alkalommal felülmúlta a szervezők várakozásait, hiszen 4 megyéből és a határon túlról 7 csapat 8 előadással mutatkozott be. A találkozón a szervezők több mint 100 játszót láthattak vendégül, akik az előadások után közös improvizációs esten játszhattak együtt, jobban megismerve egymást. 

manezs_140921_v.jpg

Püspöki Péter, a Montázs Egyesület elnöke szerint olyan rendezvényt sikerült létrehozniuk, amely nem csak a résztvevők, de a szervezők számára is élmény volt. Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke vállalta a szakmai zsűri elnöki posztját. Elmondta, nagy szükség volt egy ilyen rendezvényre a keleti régióban, hiszen a Kazincbarcikai Nemzetközi Színjátszó Találkozó megszűnése után nem maradt bemutatkozási lehetőség, minősítő fesztivál a régió amatőr színházi csoportjai számára.

A résztvevők is kiemelték, hogy sokszínű, élménydús hétvégét töltöttek a Derkovits központban. Az előadások között igazi különlegességek is voltak, mint a Hejőbábai Pszichiátriai Betegek Otthonában működő Kitörés Színpad előadása, az „Olbrin Joachim csodálatos utazása”, vagy a nagykállói Korányi Frigyes Gimnázium Drámatagozat 11. D osztályának Tamási Áron darabja, az Énekes madár.

A nevező csapatok többségében komédiákkal készültek a találkozóra. Láthattunk vásári játékot a gyöngyösi Ká-Ró Színkörtől, akik Móricz Zsigmond Az Ördög című jelenetét hozták el, illetve a sajókazai Akkord Színpadtól, akik Hans Sachs Paradicsomból jött diákját állították színpadra. A debreceni Abakusz Színjátszó Kör két előadással is készült a találkozóra. A komédiázás egy könnyedebb formáját láthattuk Romhányi Sziporkáikban, míg a Rátóti csikótojás című mesét talán az egyik legnehezebb műfajban, commedia dell’arte stílusban dolgozták fel.

Az eddig főként saját élményekből dolgozó szilágykrasznai Tinikomédiások csapata Osztrovszkij: A vihar című drámájával érkezett, míg a szegedi Genéziusz Színház egy keleti szertartás hangulatát idézte meg Kőhalmi Ildikó verseivel A teljesség imamalmai című előadásában.

Mátyás Zoltán, a Derkovits Kulturális Központ igazgatója, a rendezvény házigazdája biztosította a szervezőket arról, hogy jövőre is szívesen részt vesznek a találkozó lebonyolításában, és visszavárják a színjátszókat.

A két napos fesztivál végén a szakmai zsűri (Regős János, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Püspöki Péter, a Montázs Egyesület elnöke) bronz, ezüst és arany minősítésekkel, illetve különdíjakkal ismerte el a csoportok teljesítményét.

Arany minősítés:
Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozat (Nagykálló): Tamási Áron: Énekes madár

Ezüst minősítés:
Kitörés színpad (Hejőbába): Hamvas Béla: Olbrin Joachim csodálatos utazása)
Akkord Színpad (Sajókaza): Hans Sachs: Paradicsomból jött diák

Bronz minősítés:
Genéziusz Színház (Szeged): Kőhalmi Ildikó: A teljesség imamalmai
Ká-Ró Színkör (Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös): Móricz Zsigmond: A Zördög

Oklevél:
Tinikomédiások (Kraszna): A. N. Osztrovszkij: A vihar

Különdíj:
Abakusz Színjátszó Kör (Debrecen): Tótráti történet (A comedia dell’arte technikájának megismerését célzó munkájáért)
Henzsel Áron (Korányi Frigyes Gimnázium drámatagozat): Tamási Áron: Énekes Madár (Bakk Lukács szerepének megformálásáért)
Kitörés Színpad Kabala Zenekara (Az alkalmazott élőzene elismeréseként)

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat