2019. március 25. Irén, Irisz
Új technológiai program kezdődik a Miskolci Egyetemen
Kujan István
|
2017. április 19. 14:42
|
frissítve: 2017. április 21. 09:41
A csaknem hat milliárd forint uniós forrásból megvalósuló projektben a miskolci felsőoktatási intézmény ipari cégekkel és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel fog össze korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztésére – hangzott el a projekt szerdai nyitórendezvényén.

A projektben létrehoznak egy Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központot (Fiek), melynek szerepéről a Miskolci Egyetem rektora szólt a nyitórendezvényen. Torma András rámutatott, a felsőoktatási intézményük hagyományosan erős ipari kapcsolatokat ápol, legutóbbi intézményfejlesztési tervükben pedig már rögzítették is azokat a stratégiai célokat, akciókat, amelyek eredményeként „2020-ra felépítjük az innovatív tudásvárost a Miskolci Egyetemen”. Ehhez kapcsolódik a konzorcium létrehozása és a központ kialakítása.

egyetem_170419_ki_14.jpg

Fotó: Kujan István

– A Fiek a felsőoktatási intézmények és a gazdasági vállalkozások közötti együttműködést célozza. Ebben a konstrukcióban a cégek vetik fel igényeiket, amihez az egyetem a maga kutatási, elméleti-gyakorlati ismereteivel járul hozzá – ismertette a rektor, hozzátéve, „kifejezetten piacorientált feladatrendszert ír elő tehát, illetve ennek működési feltételeit teremti meg” a központ létrehozására vonatkozó pályázati felhívás.

A most induló projekt keretében a Miskolci Egyetem a BorsodChemmel, a Bosch-konszernnel és az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft.-vel közösen elsősorban korszerű anyagok, modern anyagtechnológiák, valamint intelligens irányítási és automatizálási rendszerek kifejlesztését kezdi meg – mondta el a projekt vezetője. Lukács Jánostól megtudtuk, már pontosan megtervezték a Fiek tevékenységét, az ipari partnerek összesen kilenc tématerületet határoztak meg, köztük például az autóipari anyagfejlesztést, az európai teszt- és kompetenciaközpont létrehozását, vagy éppen az építőipari anyagfejlesztést.

egyetem_170419_ki_12.jpg

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke arról beszélt, hogy országszerte indulnak a felsőoktatási-ipari kutatásfejlesztési együttműködési központok. Ez egy új konstrukció a magyar rendszerben, és egyetemek és ipari szereplők együttműködését célozza meg.

– Olyan kutatásokat kell megindítaniuk a partnereknek, amelyek konkrét termékek, szolgáltatások létrehozásához vezetnek – emelte ki Pálinkás József.

egyetem_170419_ki_08.jpg

Mint mondta: több éve eredményesen együttműködő nyolc ipari-egyetemi konzorciumi partner kap lehetőséget kutatásfejlesztési projektek megvalósítására az e célra meghirdetett pályázati felhívás keretében uniós és magyar forrásból.

A hivatal által kidolgozott programmal a vállalatok részéről felmerülő kutatásfejlesztési és innovációs igényekre alapozott központok jönnek létre az egyetemi kutatás-fejlesztési kapacitásra építve, uniós finanszírozással Miskolc mellett Győrben, Kaposváron, Kecskeméten és Debrecenben.

A pályázaton a miskolci konzorcium közel 5 milliárd forintot nyert el, a vállalatok ehhez még több mint 1 milliárdot tettek hozzá.

egyetem_170419_ki_07.jpg

– Az együttműködés eredményeit szorosan nyomon követjük majd. Szeretnénk azt is látni, hol kell esetleg változtatni, hogy ki tudjuk hozni a magyar egyetemekből és a vállalatokból is a legjobbat a versenyképesség tekintetében – hangsúlyozta Pálinkás József.

A Miskolci Egyetem számára hatalmas lehetőségnek nevezte a projekt indulását az intézmény kancellárja. Deák Csaba kifejtette, elsősorban azért, mert egy olyan, hazai és nemzetközi szinten jelentős kutatóközpontot alakíthatnak ki, amely az anyagtudomány, az anyagtechnológia területén kimagaslót nyújthat.

– Nagyon sok múlik azon, hogyan élünk ezzel a lehetőséggel! Számunkra ez egy olyan zászló, amit „kibontva” megújulhat az egyetem. Az eddig projektekhez képest a mostani részben volumenében másabb, de abban is, hogy fókuszterületeket határoztunk meg, így nem aprózódik el a projekt sok apró kutatási területre – mutatott rá.

egyetem_170419_ki_15.jpg

Az egyetem részéről a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint a Gépészmérnöki és Informatikai Kar kapcsolódik majd be aktívan a projektbe, a kutatásokba. Megújulnak az egyetem műhelycsarnokai, a vezetők arra számítanak, hogy ezekbe újabb ipari vállalatok költöznek majd.

– Ma is már több mint húsz cég van jelen az egyetem kampuszán. Szeretnénk, ha tudományos központként és innovációs technológiai parkként is jelen lehetnénk Miskolc életében – szögezte le a kancellár.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat