2019. március 20. Klaudia
Változik az időjárás, mi lesz kedvelt zöldségeinkkel és gyümölcseinkkel? A szakembert kérdeztük
minap.hu
|
2018. augusztus 07. 11:12
|
frissítve: 2018. augusztus 10. 15:07
Sokat hallani róla, de akár mi magunk is tapasztaltatjuk a piacon, hogy a rendkívüli időjárás miatt megváltozott a gyümölcsök érési ideje, a híradások szerint egyes fajták esetleg el is tűnhetnek Magyarországról. Tarr Zoltánt, a B.-A.-Z. Megyei Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatóját arról kérdeztük, tartós lehet-e ez a jelenség, mire kell felkészülnünk kedvelt hazai gyümölcseinket, zöldségeinket illetően?

piac_20180806_vcs_8.jpg

A szakember szerint az időjárás, a klíma folyamatosan változik, az elmúlt időszakok gyakori szélsőséges időjárási jelenségei miatt azonban még nem szabad hosszú távú következtetéseket levonni és pánikot kelteni.

- Igaz, hogy egyes gyümölcsök, zöldségek teljesen eltűnhetnek Magyarországról?

- A nálunk termesztett gyümölcsök egyike sem fog teljesen eltűnni. Modern fajtaválasztással, odafigyeléssel, mindenre található optimális terület az országban. Kis mértékben talán még nőni is fog a választék, gondolok itt a hazai áfonyára, homoktövisre, vadgyümölcsökre, datolyaszilvára, hazai fügére, különleges csemegeszőlő fajtákra illetve zöldségfélékre (sárga cukkini, fehér padlizsán, lila sárgarépa).

piac_20180806_vcs_7.jpg

A változó klíma és az emelkedő bérköltségek miatt a nagy munkaerő igényű gyümölcsök - málna, szamóca, szeder - termelési volumene valóban csökkenhet, de szerintem hosszú évtizedekig nem fog még megszűnni a termelésük Magyarországon.

- Mivel járhatnak ezek a változások a vásárlók, fogyasztók számára?

- Csupán azzal, hogy amennyiben hazai termesztésű zöldséget, gyümölcsöt akarnak fogyasztani, - illetve ezekből házilag tartósított gyümölcs és zöldségtermékeket előállítani - akkor folyamatosan követniük kell a híradásokat. Gyakrabban kell piacra járniuk, s oda kell figyelniük a már kialakult termelői kapcsolataik fenntartására.

piac_20180806_vcs_5.jpg

Egy ügyes háziasszony, vagy főzni tudó és finom ételeket kedvelő férfi számára ez nem megoldhatatlan feladat. Ezért van fontos szerepe a közvetlen értékesítésnek, a helyi termelői piacoknak valamint az ezzel összefüggő közösségi és internetes média kapcsolatoknak is.

- Megváltozhat az időjárás miatt a hazai zöldség- és gyümölcsbehozatal szerepe, mennyisége?

- Az teljesen egyértelmű, hogy az egyes országok közötti zöldség-gyümölcskereskedelemre szükség van. A modern életvitel, az egészséges életmódra való törekvés, a fogyasztói igények rákényszeríti a kereskedőket, hogy –egy-egy adott zöldség és gyümölcsféleségből a lehető leghosszabb időszakban, akár egész évben megpróbálják biztosítani a kínálatot, a nálunk megszokott szedési, érési időszakokon kívül is.

piac_20180806_vcs_1.jpg

A zöldség és gyümölcsféleségek szezonját a hazai és a külföldi termelők is új, korábbi vagy későbbi érésű fajták bevezetésével próbálják széthúzni, például almánál, körténél, kajszinál, szilvánál, dinnyeféléknél, saláta és káposztaféléknél, a paprikánál és a paradicsomnál. Így szabadföldi körülmények között is biztosítható 2-3 havi esetleg hosszabb friss szezon, ami egyes zöldség és gyümölcsfélék esetén, hűtőtárolással tovább nyújtható - az alma esetében például akár 11 hónapra is.

piac_20180806_vcs_4.jpg

Fotó: Végh Csaba

 

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat