2021. szeptember 22. Móric
Változó segélyezési rendszer, csak rászorulóknak
Horváth Imre
|
2015. február 10. 12:04
|
frissítve: 2015. február 11. 12:18
Márciustól változik a segélyezés rendszere Miskolcon, ahogy az ország más településén is. Az új szabályozás célja, hogy átláthatóbbá tegye a támogatások rendszerét és megakadályozza a segélyekkel való visszaéléseket.
Nem

 

szoc_osztaly_150210_fkcs_7.jpg

Az ügyfélszolgálaton általában sokan vannak; Fotó:F. Kaderják Csilla

Március elsejétől az önkormányzatok maguk dönthetik el, melyek azok az élethelyzetek, amiket támogatnak. A segélyezési rendszer átalakítása volt a pénteki közgyűlés egyik központi témája is, hiszen a törvényi rendelkezésnek megfelelően az önkormányzatoknak rendeletet kell alkotniuk február 28-ig arról, hogy mely támogatásokat és milyen feltételek mellett kívánják biztosítani. Miskolcon, aki eddig jogosult volt valamilyen támogatásra, az március 1. után sem marad ellátás nélkül, mondja Szekanecz Noémi, az önkormányzat Egészségügyi és Szociális Osztályának osztályvezetője. Azt azonban szeretnék kiszűrni, aki jogosulatlanul próbálja ezeket a támogatásokat igénybe venni, ugyanakkor bizonyos feltételekhez is kötik a jogosultságot. Aki például szociális alapon bérel lakást, nem kaphat segélyt, hiszen a város már a lakással támogatja a rászorulót.

A jogalkotó célja is az volt, hogy átláthatóvá és igazságossá tegye a rendszert, ezért vitte le önkormányzati szintre a szabályozását, hiszen a településeken jobban át tudják látni, hogy ki az, aki helyben rászorul egy-egy támogatásra.

szoc_osztaly_150210_fkcs_3.jpg

A törvény már nem nevesíti taxatíve a támogatásokat, gyakorlatilag az önkormányzatok döntik el, mi az a támogatás típus, amelyet megtartanának. Miskolcon megmarad a gyógyszertámogatás, és az olyan családokat, fiatalokat segítő támogatások, mint a babakötvény, az utazási támogatás, de az időseket segítő Salkaházi program is folytatódik. Marad a lakásfenntartási támogatás is, de ez kizárólag a fűtési kiadásokhoz nyújt majd segítséget. A fűtési időszakban ez havi 5400 forintot jelent és csak azoknak, akik lakásban élnek. A lakás céljára szolgáló egyéb helyiségben élők nem kapnak támogatást. 

A jogosultság feltétele lesz továbbra is a rendezett lakókörnyezet megléte, de a támogatások odaítélése előtt minden esetben környezettanulmányt is végeznek az igénylőnél a szociális osztály munkatársai, hogy ellenőrizzék a rászorultságot.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat