2024. március 02. Lujza
A Városgazda idén is harcba szállt a szúnyogok és rágcsálók ellen
minap.hu
|
2015. szeptember 10. 12:14
|
frissítve: 2015. szeptember 10. 15:51
Eddig ez az év – az enyhe tél, a korai tavasz és a változékony, csapadékos, majd extrém meleg nyári időjárás – kedvező feltételeket biztosított a csípőszúnyogok fejlődésének. A Városgazda földi-biológiai védekezéssel meggátolta, hogy nagyobb kellemetlenséget okozzanak a rovarok és úgy tűnik, hogy ősszel sem lesz több szúnyogcsípésünk.

szunyogirtas_150522_ja_8.jpg

fotó: Juhász Ákos

Miskolc város közigazgatási területén 240 hektár szúnyogtenyésző helyet tartanak nyilván, amelyet folyamatosan ellenőriznek a Városgazda szakemberei. Az év folyamán eddig kilencszer volt szükség biológiai védekezésre, amely a szúnyoglárvák irtására irányult. Erre idén először kora tavasszal került sor a kis vízmélységű, pangó vizes, mocsaras területeken és a lassú folyású patakok mentén.

szunyogirtas_150522_ja_4.jpg

Mind a kilenc alkalommal fokozott odafigyelést és gondos előkészítést igényelt a miskolctapolcai Juhdöglő-völgy, az egyetemvárosi tó, a Vezérárok és csatornái, a Pece patak ágai és a Lyukó patak területén történt védekezés. A megfelelő időben elvégzett, környezetbarát földi-biológiai szúnyoglárva irtásnak köszönhetően Miskolcon idén nem volt szükség légi-kémiai irtásra. Az időjárás még lehetőséget biztosíthat a szúnyogpopulációk újabb nemzedékeinek kifejlődéséhez, ezért a tenyészőhelyek megfigyelését továbbra is elvégzik a szakemberek, ha szükséges, az ősz folyamán még lehet szúnyogirtás.

Az utóbbi időszak időjárása kedvező feltételeket biztosított a rágcsálók szaporodásának is. Épp ezért idén már februárban megkezdődött a rágcsálóirtás, ennek során a lakossági és egyéb bejelentések, valamint a korábbi tapasztalatok alapján kihelyezték a megfelelő területekre az irtószert. Az általános, a város összes közterületét érintő tavaszi főirtás áprilistól júniusig tartott. Ezt követően a nyári hónapok során a Városgazdához érkezett bejelentések szerint, ahol szükséges volt, ott továbbra is elvégezték a rágcsálóirtást.

patkany.jpg

A közterületeken az őszi főirtás szeptembertől novemberig tart. Kiemelten kezelik a Belvárost, Miskolctapolcát, Lillafüredet, a Diósgyőri vár környékét, a vízfolyások mederpartjait, az illegális szemétlerakó helyeket, valamint egyes közterületen tárolt kommunális hulladékgyűjtők környezetét.

A város egyes részeit – ahonnan több bejelentés érkezett, elsősorban Avas, Bulgárföld, Szentpéteri kapu – szintén kiemelten kezelik. A bérházas részek után a családi házas városrészek közterületein folytatódik a munka.

A rágcsálóirtáskor etetőprizma kerül kihelyezésre, ezeken figyelmeztető felirat tájékoztat a mérgezés veszélyéről és a méreg ellenszeréről (K1 vitamin). Az irtószer kihelyezését festékpont jelöli, ezért kerüljük az így jelölt helyeket. Általában jellemző, hogy ezek amúgy nem megközelíthető helyek, hanem az út vagy járda szintje alatt, a csatornarendszerben vagy kisebb vízfolyások partjain találhatók, ahol az emberi érintkezés esélye minimális.

Nem

Olvasnivaló

Ajánlat